НАТО от София: Украйна може да се защитава и с удари по цели в Русия Снимка: © Булевард България

Ограничението за Украйна да използва предоставено ѝ западно оръжие за поразяване на легитимни цели на територията на агресора Русия да отпадне. Това е записано в приетата декларация на Парламентарната асамблея на НАТО, чието заседание се провежда в София. За нуждата да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие от Киев на руска територия говори и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който участва в срещата. Думите му дойдоха сред разговор на четири очи със служебния премиер Димитър Главчев. Столтенберг се видя още с военния министър Атанас Запрянов и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Поправката, която развързва ръцете на украинската армия стана възможно благодарение на поправка, внесена от делегатите от Парламентарната асамблея на Алианса в третия ден на форума.

Украйна да не нанася удари с предоставените ѝ оръжия отвъд границите на страната беше едно от основните условия, с които страни от НАТО предоставяха военна помощ на Киев.

Официалното решение за вдигането на рестрикциите се очаква да бъде ввзето на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли. Заседанието на асамблеята е част от подготовката за големия форум на НАТО.

"Моето послание е, че Украйна има право на самоотбрана на своята теритотия съгласно международното право. И поразяването на цели извън Украйна е също легитимна част от самозащитата", заяви Столтенберг на брифинг в Министерския съвет.

По думите му властите в Киев трябва сами да решат дали при самозащитата си ще атакуват цели на територията на Русия.

Визитата на генералния секретар на НАТО в България се случва на фона на дискусиите как западните държави да структурират помощта си за Украйна срещу руската военна инвазия, която продължава вече повече от две години.

Преди седмици Столтенберг лансира вариант за нов пакет за дългосрочна подкрепа за Киев в размер на 100 млрд. евро за период от 5 години.

Целта беше Европа да поеме твърд ангажимент за финансиране преди предстоящите президентски избори в САЩ.

Politico съобщава, че предложението все още не се приема еднозначно от съюзниците, които настояват за "по-голяма яснота".

В края на седмицата НАТО ще проведе среща на външните министри в Прага, когато се очаква да бъдат обсъдени идеите на Столтенберг.

Заседанието на асамблеята на алианса в София се провежда в отсъствието на държавния глава и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев. В дните на срещата е в Унгария и Швейцария, като от Будапеща отново заяви, че въоръжаването на нападнатата от Русия Украйна няма да доведе до мир - теза, често използвана и от пропагандата на Кремъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната (Обновена)

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024