За да продължи Северна Македония към ЕС, министрите от албанската ДСИ подадоха оставка Снимка: © Getty Images

Всички министри от албанската формация "Демократически съюз за интеграция" (ДСИ) подадоха оставки с писмо до северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. Целта на този акт е да бъде получена подкрепата на опозицията за конституционните промени, важни за европейското членство на страната.

Външният министър Буяр Османи също е сред подалите оставка членове на ДСИ. Оттеглянето на министрите ще влязат в сила, веднага след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласува промените в конституцията, пише БТА.

Според албанската партия РС Македония е в критичен етап за европейското си бъдеще и важните решения изискват политическа, национална и държавна отговорност и жертви.

"Оценявайки, че големите решения изискват отговорност и политически, национални и държавни жертви от всеки един от нас, като се започне от условието на опозицията, че ще гласува за конституционните промени, ако ДСИ напусне правителството [...]; осъзнавайки надеждите и мечтите на хората да станат част от голямото европейско семейство, защото ДСИ и ние оставаме ангажирани с утвърждаването на евроатлантическите интеграции с пълни държавни права, освен в НАТО, и в Европейския съюз, както и непрекъснат съюз със САЩ, са били, са, и остават в най-добрия интерес на всички наши граждани, независимо от тяхната национална и религиозна принадлежност", са мотивите в писмото на Ахмети до Ковачевски.

Парламентарната комисия за конституционни промени в Собранието на Република Северна Македония реши на 25 юли да започне процедурата за промени в конституцията. За приемането им е необходимо мнозинство от две трети, тоест за тях трябва да гласуват и 44 депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент.

Промените предвиждат в конституцията да бъдат вписани и българите, което е основното изискване на София, за да започне Република Северна Македония преговорите за членство в ЕС.

По-рано ДСИ обяви, че ще се оттегли от правителството до следващите избори, ако ВМРО-ДПМНЕ гласува за включването на българско малцинство в Конституцията, което е условие за продължаване на преговорите на РС Македония за влизане в ЕС.

От централата на ДСИ съобщиха преди повече от месец, че приемат предварителните условия, отправени към тях, за да има промени в Конституцията и започване на преговори за членство в ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Важно днес

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024
Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове

По думите му "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

10:56 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024
Живот

В Деня на Европа започва третото издание на Фестивала на светлините LUNAR

3D мапинг и светлинни инсталации ще преобразят центъра на София

08:39 - 09.05.2024