Филмовата индустрия е против забрана за геоблокиране в ЕС - ще доведе до "скучни филми" Снимка: © Getty Images

Повече от 600 филмови и телевизионни компании от цяла Европа, както и холивудски студия, филмови фестивали и други представители на развлекателната индустрия излязоха с общо писмо, в което се противопоставят на предложено законодателство на ЕС. То цели да забрани т.нар. геоблокиране в рамките на Съюза - това е ограничаване на достъпа до дадено съдържание за определена географска територия. Според производителите на развлекателни продукции обаче забраната пряко ще засегне сектора.

Тази седмица Европейският парламент ще гласува дали да приеме предложение, според което аудиовизуалното съдържание - от холивудски филми до всякакви телевизионни сериали и футболни мачове - ще бъде включено в разпоредбите на ЕС, които забраняват "необоснованото" използване на геоблокиране. Технологията се използва, за да ограничи достъпа до онлайн съдържание на някои потребители въз основа на местоположението.

От 2018 г. в страните от ЕС има наложена подобна забрана, която се отнася за повечето онлайн услуги като пазаруване и коли под наем - но филмовите доставчици и стрийминг платформите все още могат да налагат подобно геоблокиране. С него потребители в България например могат да нямат достъп до конкретно съдържание в същата платформа, с което разполагат френски потребители.

Според Брюксел поставянето на подобни онлайн бариери е в нарушение на принципа на ЕС за единен цифров пазар и представлява "дискриминационна практика"

Компании, които предлагат или създават аудиовизуално съдържание, отдавна твърдят, че териториалната "ексклузивност" е от ключово значение за техните бизнес модели. Според тях премахването ѝ би застрашило творческата и икономическата устойчивост на филмовия и телевизионния сектор в Европа.

Затова те се обръщат към европейските институции с призив да отхвърлят предложението. В съвместното писмо са се включили повечето големи студия, включително Warner Bros. Discovery, NBCUniversal, Sony Pictures и Paramount, европейските гиганти Canal+, RTL, TF1, Sky - както и представители на най-големите спортни лиги - английската футболна Висша лига, германската DFL и италианската Серия А.

Те казват, че забраната ще "застраши сектор на стойност 47 млрд. евро, който осигурява над два милиона работни места в ЕС", и ще навреди на културното и езиковото многообразие на Европа.

Подписалите се представители на развлекателната индустрия твърдят, че ако геоблокирането бъде прекратено те ще бъдат подложени на търговски натиск да се ориентират към вкусовете на средния европейски зрител и тяхното изкуство ще пострада.

"При единен пазар на киното ще се стигне до скучни филми, които ще се насочат към най-комерсиалните неща. Това е много проста формула, която пазарният капитализъм отдавна е изработил.", казва пред британския вестник "Гардиън" Рубен Остлунд, шведският режисьор на "Triangle of Sadness" (Идиотският триъгълник) и носител на множество награди

Според него забраната може да навреди сериозно на оригиналността на европейското кино.

"Имаме много малки пазари с малки продуценти, които са развили свой собствен кинематографичен стил. Нашата сила е разнообразието", допълва той.

Политиците, които настояват забраната за геоблокиране да бъде въведена, твърдят, че сегашната уредба дискриминира дългосрочните мигранти и езиковите малцинства в определени региони, които нямат достъп до филми и съдържание от държави, в които може би дори имат право да гласуват.

"Абсурдността на ситуацията се състои в това, че цифровите права затрудняват, а не улесняват достъпа на аудиторията до европейско съдържание", казва Карен Мелхиор, датски евродепутат от групата "Renew Europe"

Предложението ще бъде гласувано в Европейския парламент във вторник (12 декември).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024