Жена ли ще бъде следващият служебен премиер Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

България се подготвя за предсрочни парламентарни избори, които трябва да бъдат организирани за пръв път от служебен кабинет назначен според последните промени в конституцията.

Според тях президентът има право да посочи служебен премиер като избере от хората, заемащи 10 длъжности в държавата. От тях най-напред отпаднаха омбудсмана Диана Ковачева, която беше избрана за съдия в Страсбург, както и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка.

След като ИТН върнаха третия мандат и президентът започна срещитес възможните кандидати за служебен премиер, управителят БНБ Димитър Радев даде да се разбере, че отпада от вариантите, тъй като „не е добра идея централната банка да се намесва в политически процеси“. Ако някой от подуправителите на централната банка решат да останат в „надпреварата“ за служебен министър-председател, те ще трябва да напуснат постовете си в БНБ.

Още преди срещите в президентството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента да не посочва за служебен премиер нито председателя на Народното събрание Росен Желязков, нито председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

И Желязков, и Главчев са политически фигури от ГЕРБ и едва ли някой от тях ще пренебрегне волята на Борисов.

Така на практика възможният избор за служебен премиер се свежда до двамата заместник-председатели на сметната палата Горица Грънчарова -Кожарева или Тошко Тодоров.

Преподавателят по конституционно право Пламен Киров коментира по-рано по Nova News "Струва ми се, че ще има служебен министър-председател и той ще бъде жена. Постът ще поеме Горица Кожарева, която е зам.-председател на Сметната палата", заяви Киров.

Ако и тя не се съгласи, докато бъде избрано ново Народно събрание, ще действа правителството в оставка, стана ясно от думите му.

Коя е Горица Грънчарова - Ножарева?

Горица Грънчарова-Кожарева стана зам.-председател на Сметната палата още през 2015 г. Първоначално тя беше предложена за титуляр на поста от ВМРО и НФСБ (подкрепящи тогавашния кабинет "Борисов 2"). Дори след като не успя да спечели, тя влезе в управлението на институцията през заместнически пост заедно с Тошко Тодоров, след формално предложение на Цветан Цветков.

През 2022 г. тя стана известна с отказа да допусне незаконно уволнения председател на институцията Цветан Цветков до работа.

По-късно КС потвърди, че освобождаването на Цветков е станало в противоречие с Конституцията, но вместо той да бъде възстановен на служба, ГЕРБ и ПП-ДБ решиха да го заменят с Димитър Главчев.

Кожарева е и съпруга на бившия прокурор и бивш член на ВСС Михаил Кожарев, който беше сред публичните поддръжници на Иван Гешев.

Кой е Тошко Тодоров?

Тошко Тодоров от Сметната палата е известен като част от първия екип от финансови и икономически експерти на ГЕРБ. През 2009 г. Тодоров дори се яви заедно с Бойко Борисов и Владислав Горанов на предизборен дебат срещу Сергей Станишев, Пламен Орешарски, Илияна Йотова и Явор Куюмджиев.

През 2015 г. формално той беше предложен за заместник на Сметната палата от новоизбрания ѝ ръководител Цветан Цветков, който на свой ред бе номиниран от ГЕРБ и "Реформаторския блок".

Друга възможна хипотеза е да бъде избран и нов омбудсман и негов заместник.

Премиер по "домовата книга": Как НС създаде 10 нови проблема, за да реши един

Кой кой е от възможните служебни премиери?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024