Шестима бивши военни министри призоваха депутатите незабавно да гласуват решение България да окаже помощ на отбраната на Украйна.

„България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки“, се посочва в декларация, изпратена до БТА от бившите министри на отбраната.

Декларацията е подписана от Бойко Ноев, министър на отбраната 1994-1995 г. и 1999-2001 г., Николай Свинаров, министър на отбраната 2001-2005 г., Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013 г., Тодор Тагарев, министър на отбраната 2013 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната 2014 г., и Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 година.

В своето писмо министрите отбелязват, че България продължава да се откроява сред съюзниците си от Европейския съюз и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна.

„Защо именно България, за разлика от всички останали съюзници би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?", питат бившите министри на отбраната.

В декларацията си те настояват българският парламент да действа незабавно:

„Призоваваме народните представители, независимо от политическата си принадлежност, незабавно да започнат консултации за приемане на решение на парламента, което да даде необходимия мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна“.

Според бившите военни министри най-бързо това може да стане със средства от наличностите на българската армия, без да е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения. Посочва се още, че на предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на въоръжените ни сили.

Българският „неутралитет“ към войната е пряка заплаха за интересите на сигурността ни, заявяват още бившите военни министри в декларацията си:

„Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност, на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си - били те хибридни или други.  Българският „неутралитет“ към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни“.

Гражданите на Украйна, защитават не просто своята страна, а границите на Европа, "към която искат да принадлежат и която Путин е обявил за враг", посочват шестимата военни министри. А сред враговете е приписана и България.

„Вече 33 дни украинският народ отблъсква агресията на Кремъл с неимоверна храброст и саможертва. Безразборните бомбардировки на агресора над мирните градове и села причиняват хиляди невинни жертви сред цивилното население, включително жени, деца и възрастни. Милиони са прокудени от домовете си и търсят закрила в чужбина. Военната машина на Кремъл извършва военни престъпления“, пише още в декларацията.

„Демократичният свят остро осъжда агресията на Путин и неговата клика и застава единно зад справедливата кауза на Украйна. В предните редици на солидарността са държавите от ЕС и НАТО, които освен убежище за бежанците, предоставят на Украйна и материална помощ, включително средства за отбрана, с които да се удържа агресора“.

„Всеки изход от войната, който е наложен със силата на оръжието на агресора, ще бъде удар не просто по авторитета на демократичния свят, но и по доверието в способностите на неговите организации, НАТО и ЕС да защитават своите ценности и интереси. Затова и отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза“, заявяват бившите министри на отбраната.

Време за губене няма. Трябва да изпълним дълга си към украинския народ преди да е станало късно“, завършва декларацията.

България и Унгария са единствените страни от Европейския съюз, които не пращат военна помощ на Украйна. Сред партиите в управляващата четворна коалиция срещу това са БСП, които казват, че изпращането на военна помощ би било равносилно на „влизане в конфликта“. 

Против предоставянето на военна помощ от България към Украйна е и президентът Румен Радев. По-рано тази седмица той заяви, че като държавен глава няма да допусне въвличането на България в този конфликт: "Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа за хората".

Преди да изрази тази позиция, Радев прехвърляше отговорността за евентуални военни помощи на правителството, което "да обясни какъв е рискът" и настояваше евентуални решения за предоставяне на въоръжение на Украйна да бъдат одобрявани през Народното събрание. 

Радев втвърди тона за Украйна: "Няма да допусна въвличането на България в този конфликт"

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията