Бивши военни министри призовават парламента да гласува военна помощ за Украйна

Шестима бивши военни министри призоваха депутатите незабавно да гласуват решение България да окаже помощ на отбраната на Украйна.

„България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки“, се посочва в декларация, изпратена до БТА от бившите министри на отбраната.

Декларацията е подписана от Бойко Ноев, министър на отбраната 1994-1995 г. и 1999-2001 г., Николай Свинаров, министър на отбраната 2001-2005 г., Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013 г., Тодор Тагарев, министър на отбраната 2013 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната 2014 г., и Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 година.

В своето писмо министрите отбелязват, че България продължава да се откроява сред съюзниците си от Европейския съюз и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна.

„Защо именно България, за разлика от всички останали съюзници би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?", питат бившите министри на отбраната.

В декларацията си те настояват българският парламент да действа незабавно:

„Призоваваме народните представители, независимо от политическата си принадлежност, незабавно да започнат консултации за приемане на решение на парламента, което да даде необходимия мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна“.

Според бившите военни министри най-бързо това може да стане със средства от наличностите на българската армия, без да е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения. Посочва се още, че на предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на въоръжените ни сили.

Българският „неутралитет“ към войната е пряка заплаха за интересите на сигурността ни, заявяват още бившите военни министри в декларацията си:

„Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност, на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си - били те хибридни или други. Българският „неутралитет“ към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни“.

Гражданите на Украйна, защитават не просто своята страна, а границите на Европа, "към която искат да принадлежат и която Путин е обявил за враг", посочват шестимата военни министри. А сред враговете е приписана и България.

„Вече 33 дни украинският народ отблъсква агресията на Кремъл с неимоверна храброст и саможертва. Безразборните бомбардировки на агресора над мирните градове и села причиняват хиляди невинни жертви сред цивилното население, включително жени, деца и възрастни. Милиони са прокудени от домовете си и търсят закрила в чужбина. Военната машина на Кремъл извършва военни престъпления“, пише още в декларацията.

„Демократичният свят остро осъжда агресията на Путин и неговата клика и застава единно зад справедливата кауза на Украйна. В предните редици на солидарността са държавите от ЕС и НАТО, които освен убежище за бежанците, предоставят на Украйна и материална помощ, включително средства за отбрана, с които да се удържа агресора“.

„Всеки изход от войната, който е наложен със силата на оръжието на агресора, ще бъде удар не просто по авторитета на демократичния свят, но и по доверието в способностите на неговите организации, НАТО и ЕС да защитават своите ценности и интереси. Затова и отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза“, заявяват бившите министри на отбраната.

Време за губене няма. Трябва да изпълним дълга си към украинския народ преди да е станало късно“, завършва декларацията.

България и Унгария са единствените страни от Европейския съюз, които не пращат военна помощ на Украйна. Сред партиите в управляващата четворна коалиция срещу това са БСП, които казват, че изпращането на военна помощ би било равносилно на „влизане в конфликта“.

Против предоставянето на военна помощ от България към Украйна е и президентът Румен Радев. По-рано тази седмица той заяви, че като държавен глава няма да допусне въвличането на България в този конфликт: "Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа за хората".

Преди да изрази тази позиция, Радев прехвърляше отговорността за евентуални военни помощи на правителството, което "да обясни какъв е рискът" и настояваше евентуални решения за предоставяне на въоръжение на Украйна да бъдат одобрявани през Народното събрание.

Радев втвърди тона за Украйна: "Няма да допусна въвличането на България в този конфликт"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023