"Булгаргаз" иска 54% по-скъп газ за август. Но КЕВР все така не функционира

Поскъпване на природния газ с 54% през август е поискал държавният газов монополист "Булгаргаз" от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това би значело, че цената на MWh би била близо 287 лв. при цена от 187 лв. за юли, когато поскъпването бе с 31 на сто сплямо предишния месец.

Заявлението на "Булгаргаз" е дошло преди седмица, но се появява със закъснение в сайта на енергийния регулатор. Той на свой ред остана без председател след решение на Конституционния съд, който постанови, че са нарушени процедурите и основният закон при избора на Станислав Тодоров начело. КС бе сезиран от депутати от ГЕРБ. Решението създава прецедент и на практика спира работата на КЕВР.

В тази ситуация не е ясно как, дали и кога регулаторът би могъл да заседава, да провери заявлението на "Булгаргаз" и да утвърди новата цена на синьото гориво. Първоначално мандатоносителят БСП в лицето на Корнелия Нинова имаше намерение да "държи" мандата за съставяне на правителство максимално дълго, за да може Народното събрание да избере нов председател на КЕВР. Процедурата би могла да се случи до 15 август, ако беше започната парламентарна работа веднага. Този план пропадна, след като часове по-късно Слави Трифонов за пореден път "оттегли" партията си ИТН от разговорите за възстановяване на мнозинството в 47-ото НС.

Днес се разбра, че левицата ще върне третия мандат за съставяне на кабинет още утре на президента Румен Радев - неизпълнен. А това значи, че отиваме на нови предсрочни избори в началото на октомври. Без работещо Народно събрание обаче КЕВР остава "обезглавена" и на практика няма да има кой да одобри цените на газа. Освен ако президентът Румен Радев не се "забави" нарочно с указа за разпускане на депутатите.

ГЕРБ и ДПС се опитаха днес в парламента да прокарат решение, с което на поста в енергийния регулатор да бъде възстановен дългогодишният му председател Иван Иванов. От ПП в лицето на председателстващия парламента Мирослав Иванов не допуснаха проекторешенията на двете опозиционни формации, които и този път действаха в синхрон.

От "Демократична България" лансираха друга версия - да бъде избран временно изпълняващ длъжността човек по съкратена процедура. От ПП пък сигналите са, че при възможност биха предложили отново Станислав Тодоров, но е малко вероятно за това да остане пленарно време.

На фона на развитието с цените на газа, парламентът днес отказа да приеме доклада на временната комисия, която трябваше да проучва как и защо се стигна до спирането на синьото гориво за България от страна на "Газпром". Страната ни бе сред първите държави, на които Москва дръпна кранчето под претекст, че отказваме да се съобразим с едностранно наложената промяна в договора за доставка плащанията да не са в долари, а в рубли - чрез специална сметка в "Газпромбанк", която да превалутира. По същия начин това се случи с Полша, с прибалтийските страни, както и с други членки на ЕС. Частни компании в Германия, Италия, Австрия и др. приеха условието на Владимир Путин за продължаване на доставките, но това не попречи на "Газпром" да намали количествата синьо гориво за тях драстично .

Единствено ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха в подкрепа на доклада, изготвен и подписан от депутата Даниел Митов от ГЕРБ - той бе и председател на временната комисия. Във въпросния неприет от залата документ се твърди, че България не е имала основание за претенции към руската страна и желанието да се плаща в рубли, "Булгаргаз" е изнасял недостоверни публични данни за ситуацията, а след това държавният монополист провеждал непрозрачни процедури за доставка на синьо гориво от други източници - различни от "Газпром".

От ПП и ДБ оспориха твърденията на опозицията, сред които бе и това на Йордан Цонев, че ДПС винали е било за диверсификация на газовите източници, но "политиката е изкуство на възможното", а сега независимостта от руски газ не била преодолима по начина, по който действали управляващите.

На същата теза, плюс че политиката спрямо държавния руски енергиен гигант трябвало да бъде "решена с национален консенсус", бе и Даниел Митов от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов твърдят още, че в последвалите доставки от други източници може да има корупция. Не дадоха съвсем конкретни примери за тези обвинения - те почиваха на извадки от неодобрения доклад, според които "Булгаргаз" е търсила доставки само от "подбрани" компании, а спечелилите "посредници" при покупките на синьо гориво не давали най-добрите цени, а и част от тях препродавали отново руски газ - но по-скъпо от "Газпром".

Бившата енергийна министърка Теменужка Петкова от ГЕРБ заяви, че инструкция на "Газпром" за плащанията доказвала, че те не са в рубли, само трябвало да се превалутират. Владимир Сабутов от "Продължаване промяната" й припомни датите, на които "Булгаргаз" е правила плащания в долари, но "Газпром" не ги е приемала.

Мартин Димитров от "Демократична България" заключи по време на дебатите, че видно от изказванията на представителите на ГЕРБ, ако е зависело от тях - България е щяла да се поддаде на исканията на "Газпром". "Това е капан. Вижте какво става със "Северен поток". От "Демократична България" ще търсим алтернативни доставки", заяви депутатът от ДБ и подчерта, че е хубаво преди изборите да е ясно кой на какви позиции застава по отношение на Москва и действията й на енергийния пазар.

ИТН се въздържа при гласуването - депутатите не подкрепиха доклада, въпреки че ден по-рано председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов заяви в национален ефир как министърът на енергетиката (в оставка) Александър Николов всъщност бил против действията на България след ултиматума за промяна в плащанията от страна на Русия. Самият Николов досега е отхвърлял всички такива твърдения, но днес не беше в пленарната зала.

От БСП също се въздържаха при гласуването на доклада на временната комисия, въпреки че Корнелия Нинова е казвала, че според партията й отношенията с "Газпром" трябвало да се подновят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023