Чернобил: спасението беше водката, но дойде войната Снимка: © www.atomikvodka.com

Водка „Атомик“ е първият потребителски продукт, произведен с култури от земите в районите на Украйна, изоставени след аварията на атомната електроцентрала в Чернобил. За направата на спиртната напитка се използва дестилирана вода – от водоносния хоризонт на Чернобил, и зърно и плодове, отгледани в района на авариралата атомна електроцентрала.

Производството на водката започва като експеримент – да се докаже, че радиоактивните плодове, отглеждани в овощни градини в или близо до замърсената зона около атомната електроцентрала в Чернобил, могат да бъдат дестилирани в спирт, който не е радиоактивен.

След много проучвания и екологични изследвания, производството на спиртната напитка започва. А готовият продукт, преминава през радиоаналитични лабораторни изследвания преди да бъде пуснат на пазара - и в него не е открита никаква радиоактивност. Причината – когато дестилираш нещо, примесите остават в отпадъчния продукт.

Спиртната напитка се превръща в доказателство, че част от чернобилската земя може да се използва продуктивно и от нея да се направи чист продукт.

„Не е нужно просто да изоставяме земята. Можем да я използваме по различни начини и да произведем нещо, което да бъде напълно чисто от радиоактивността.", твърди проф. Джим Смит, един от основателите на водка "Атомик".

Така eкспериментът прераства в създаването на компания, чиято цел е много повече от производството на алкохол. Chernobyl Spirit Company започва производството на водка „Атомик“, създадена от продукти от земя в районите на Чернобил. А 75% от печалбите от продажбите на спиртната напитка компанията дарява за опазване на околната среда и на живеещи в бедни райони в близост засегнатата зона. След аварията на атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. икономическите условия за хората, живеещи в този район на Украйна са особено трудни, а пейзажът бавно се възстановява.

„Повече от тридесет години след аварията вярваме, че това, от което тези райони се нуждаят най-много, е икономическото развитие и управлението на уникалния ресурс на дивата природа, който представляват изоставените райони“, посочват в своята интернет страница от компанията.

След началото на инвазията от „Атомик“ обявиха, че техните печалби ще бъдат дарявани освен на засегнатите в Чернобил, и на пострадалите от войната. След като руските войски окупираха земята, където се отглеждат и събират продуктите за производството на водка „Атомик“, компанията пусна на пазара още две „премиум напитки“. Печалбите от тях ще бъдат дарени в помощ на засегнатите от войната.

„Наскоро дарихме £15 000 (всичките ни печалби до момента) за украински бежанци.“, съобщават от компанията на своята страница.

С началото на войната в Украйна обаче бъдещето на проекта „Атомик“, както и това на хората, които живеят и отглеждат плодове в своите овощни градини в близост до зоната на изключване, е несигурно. И въпреки, че съдбата на предприятието изглежда незначително на фона на продължаващата криза в Украйна, това е пример за това как десетилетия напредък е прекъснат от война.

„Десетилетия напредък сега е унищожен“, казва пред BBC News проф. Джим Смит - учен от Университета в Портсмут, който прекарва голяма част от живота си в изучаване на зоната на аварията.

„Общностите, които страдат от 35 години, сега страдат още повече“, казва проф. Смит.„Преди се тревожехме за риска от радиоактивен стронций в градовете, а сега тези градове са бомбардирани.“

В продължение на 30 години създателите и учените на проекта изучават зоната на изключване. Те твърдят, че производството на спиртната напитка позволява на хората на замърсената земя да продават собствената си продукция. А това е малък, но важен етап от възстановяването на участъка от Украйна, който бе изоставен след ядрената катастрофа през 1986 г.

„Сега целият регион, в който събираме плодовете си за производство, е окупиран от руски сили“, разказва Кирило Кориченски, изследовател по околната среда и член на екипа на „Атомик“.

Военните машини, издигащи радиоактивен прах в обикновено внимателно контролираната зона, предизвикаха скок в нивата на радиация.

Украйна отчете повишаване на радиацията около "Чернобил"

„Информацията, която получаваме от региона, е много лоша“, казва още Кирило Кориченски. „Руските сили влизат в селата и поставят танковете си сред градините на хората“.

Екипът на „Атомик“ се надява войната да приключи до следващия сезон на прибиране на реколта и хората скоро да се върнат към своя „предвоенен живот“.

„Мисля, че хората там ще имат нужда от пари и помощ, защото аварията в Чернобил за тази територия вече няма да е най-лошото нещо, което се случи там.", казва Кориченски.

По-рано украинските власти обвиниха руските сили, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, в ограбването и унищожаването на нова изследователска лаборатория, предназначена да обработва и анализира радиоактивни проби и да наблюдава зоната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023