Да влезе Джордж Клуни Снимка: © Народно събрание

Докато Сенегал мачкаше Катар на футбол, в Народното събрание кипеше труд като за Световно.

Дебатът за Изборния кодекс върви с бодра крачка, която отмества окончателното приемане на промените за следващия "Свети Пети Разпетък" (по Лъчезар Иванов).

Хит парадът на бисерите заработи още в четвъртък, но продължи и в деня на майстора - от опасенията на ПП, че "следващата стъпка на ГЕРБ ще е да гласуваме с морзовата азбука или на пишеща машина", до спора между ДБ и ГЕРБ за това кое е по-важно: как се гласува или кой отчита изборите (разрешен отдавна от Сталин: "Неважно, как проголосовали, важно, как подсчитали").

„Ако се замислите, и не зная дали от там не е инспирирана тази поправка, във филма „Бандата на Оушън”, преди да откраднат парите от сейфа, изключват камерите", коментира бившият премиер Кирил Петков по повод една от спорните поправки в кодекса.

"Благодаря ви, г-н Петков. Бих дал реплика на Джордж Клуни, но го няма в нашия състав, затова – г-н Карадайъ, след това Десислава Атанасова", беше отговорът на председателстващия Росен Желязков.

След машините на Мадуро - оказа се, че мнозинството в 48 Народно събрание има нов коварен враг - общественият съвет към ЦИК.

Съществуването му е изненадало неприятно ГЕРБ, БСП и ДПС едва след като въпросното звено разкритикува предложенията им за връщане на хартиените бюлетини.

"Председателят на Правната комисия сравни обществения съвет към ЦИК с комсомолска организация към държавно предприятие от преди 89-та година. Това е изключително обидно отношение към обществения съвет", коментира депутатът от ПП Петър Кулински.

Предполагаемият автор Радомир Чолаков не взе думата, но вместо него Йордан Цонев реши да "разведри атмосферата", като обяви (с ирония?):

"Колега Кулински, няма нищо обидно в Комсомола. По-възрастните сме били задължително членове".

Росица Кирова от ГЕРБ обърна внимание, че правилата за контрол в изборния ден са толкова мъгляви, че през 2015 г. като кандидат за кмет от местна коалиция ѝ е било по-лесно да регистрира членове на спортни клубове от Видин за свои застъпници и наблюдатели, отколкото хора, които наистина разбират от изборен процес и могат да следят за всички нарушения.

Не стана ясно защо Кирова не настоява от ГЕРБ да поправи тази несправедливост с оглед на предстоящите избори през есента на 2023 г. Разбра се обаче, че сит на гладния не вярва.

"Това, че някой се нарича Обществен съвет, не значи, че защитава обществения интерес. Аз мога да кръстя ЕТ-то си "космическа станция", но тя да е ООД", обяви Кирова с патос. Ако още не се сещате коя е Кирова, тъй като е от новите остриета на ГЕРБ, то тя е автор на крилатата фраза: "Всички имаме роднини и родители, които са чели и Пушкин, и Толстой, и Шекспир, и Гьоте, но не са дигитално грамотни и не желаят да цъкат от сутрин до вечер на телефоните си, както прави едно поколение, което сигурно никога няма да прочете трудовете на тези класици".

Колкото до ЕТ-тата, права е - присвояването на име не води съдържание след себе си. Гражданите за европейско развитие например, понякога строят руски газопроводи.

Сходна забележка дойде и от Тома Биков, който поне си призна, че предпочита да е "ретрограден, отколкото да е наивен".

"На какъв принцип е подбиран Общественият съвет към ЦИК? Аз там не виждам нито един човек, който да преподава в университет изборни системи и изборни практики... Единственото име, което ми е известно, е Благой Цицелков, който доколкото си спомням, беше репортер. Хубаво, нека да има и журналисти, но нека да има някой, който разбира от избори, в крайна сметка", обяви Биков от трибуната.

Минути по-късно се наложи да се извини на журналиста от Нова ТВ от свое име - защото в обществения съвет на ЦИК членува не Благой, а неговият брат Стоил Цицелков, дългогодишен наблюдател на избори по цял свят.

И все пак не е нужно да си професор в катедра "Политология" на СУ, за да обясниш на народното представителство защо писането на домашни в междучасието не е много умна практика.

Аргументите в полза на промените в Изборния кодекс бяха почти толкова качествени, колкото изгубените депутатски човекочасове.

Но и Румен Радев няма бърза работа, нали? Мандатът си е все така в джоба му.


Даниел Митов към Асен Василев: "Проблемът е, че върнахме от чужбина такива като вас"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024