Христо Иванов обвини Пеевски, че се опитва "да въвлече всички в скандал" (обновена) Снимка: © Screenshot

Втори ден Делян Пеевски продължава с атаката си срещу Христо Иванов, като в петък директно заяви, че това е "човекът, който тласка България към избори".

Преди това председателят на парламентарната група на ДПС обвини съпредседателя на "Демократична България", че е търсил неговата подкрепа за "делкането" (по думите му) на ключови държавни постове, включително на главния прокурор.

"Човекът, който тласка България към избори, се казва Христо Иванов. Защото той живее с изключително големи комплекси [...], а когато имаш големи комплекси, искаш да си имаш нова партийка. Затова е нуждата от избори," каза Пеевски.

"Teхнологията на това, което г-н Пеевски прави, е проста: той се опитва да въвлече всички в един отвратителен кален скандал," отговори на нападките Христо Иванов.

По думите му те са защото Пеевски не не може да приеме, че трябва да има ясна договорка за това как ще се носи отговорността за разпределението на кадровите решения в управлението оттук-нататък.

Словесната атака на Пеевски, започнала преди ден с думите “Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случиха промените в Конституцията”, се случва докато ГЕРБ и ПП-ДБ все още обсъждат как да се продължи управлението след края на 9-месечния първи период и предстоящата ротация в кабинета "Денков - Габриел".

И от двете страни вече обявиха, че ако разногласията между тях не бъдат изчистени, може да се отиде на предсрочни избори през юни заедно с тези за Европейски парламент.

Повод за атаките стана меморандум с принципите за бъдещото управление, който ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ, но и Бойко Борисов, и Мария Габриел отхвърлиха. Според Пеевски въпросният документ също бил написан от Христо Иванов, а останалите са се подвели по него, продължи Пеевски.

По думите му целта на Христо Иванов било обединението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", на което след това да стане лидер.

Пеевски директно обяви и че сегашното правителство съществува благодарение на подкрепата на ДПС.

"Тази подкрепа не само математически сбор. Ясно е, че ако и трите партии не подкрпеят това мнзоинство, то няма как да го бъде,” обясни той.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024