Германия няма "да застане на пътя" на Полша да прати танкове на Украйна Снимка: © Getty

Германия няма да „застане на пътя“ на Полша да изпрати танкове Leopard 2 в Украйна, заяви германската министърка на външните работи Аналена Бербок, цитирана от "Гардиън".

Запитана в интервю за френската телевизионна станция LCI какво ще се случи, ако Полша изпрати своите танкове германско производство без одобрението на Берлин, Бербок отговори чрез преводач: „За момента въпросът не е зададен, но ако ни попитат, няма да застанем на пътя."

Съюзниците в Европа, които разполагат с немските тежки военни машини, не могат да ги изнасят без позволението на Германия - за това е нужен лиценз. Липсата на такъв е и основната пречка танкове от Полша да тръгнат към Киев, въпреки че правителството на Матеуш Моравецки вече взе решение за дарение.

Берлин е обект на международен натиск за допускане на доставка на модерни европейски танкове за Киев. На срещата на военните министри от съюзническите страни във военната база "Рамщайн" в Германия миналата седмица, германското правителство отказа да вземе решение дали да даде танкове Leopard 2 на Украйна. На разговорите присъства и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Излязоха медийни публикации, че германската страна е поискала американците да дадат танкове Abrams и в замяна и Германия да се включи с Leopard 2 в снабдяването на украинската армия срещу Русия, която води война на територията на Украйна от 24 февруари 2022 г.

Поведението на германските власти разочарова и нападнатата страна, и част от европейските партньори. В неделя министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки разкритикува Берлин: Отношението на Германия е неприемливо. Измина почти година от началото на войната. Невинни хора умират всеки ден“, каза Моравецки. „Руските бомби сеят хаос в украинските градове. Цивилни цели биват атакувани, жени и деца биват убивани. Опитвам се да претегля думите си, но ще го кажа направо: Украйна и Европа ще спечелят тази война – със или без Германия.

В Киев и САЩ се надяваха, че Берлин ще позволи военни машини Leopard 2, собственост на страни като Полша и Финландия, да бъдат реекспортирани. Новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус обаче отвърна, че "все още не можем да кажем кога ще бъде взето решение и какво ще бъде то, когато става дума за танка Leopard", припомня "Гардиън". Пред АRD в неделя той допълни, че страната му няма да прибързва, защото "правителството трябва да вземе предвид много фактори, включително вътрешните последици за сигурността на германското население".

В съвместно изявление в събота външните министри на Литва, Естония и Латвия също призоваха Германия „да предостави танкове Leopard на Украйна сега“. Джеймс Клевърли, външният министър на Великобритания, също се намеси в спора:

„Разбира се, бих искал да видя украинците оборудвани с неща като Leopard 2, както и с артилерийските системи, предоставени от нас и от други“, каза той в интервю за Sky News. „Ще продължа да водя тези разговори с нашите съюзници и приятели от НАТО, за да улесня даряването на най-доброто военно оборудване на Украйна, за да им помогна да се защитят срещу тази брутална инвазия.“

По време на посещение във Франция за отбелязване на 60 години следвоенно френско-германско сътрудничество, канцлерът Олаф Шолц каза, че Германия подкрепя Украйна и ще го прави "колкото е необходимо".

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че правителството му проучва случая за изпращане на Leclercs - това е основният боен танк на въоръжение във френската армия. „Нищо не е изключено“, каза Макрон, като отбеляза, че подобен ход ще бъде координиран с останалите съюзници.

Бившият британски премиер Борис Джонсън в неделя посети Украйна и заяви, че е настъпил моментът, в който Украйна трябва да получи "всички инструменти", нужни ѝ да победи Русия. По-рано бе съобщено, че Великобритания смята да достави на Киев танкове Challenger.

Докато в Европа тече спор, Русия твърди от неделя, че армията ѝ е постигнала напредък в украинската Запорожка област. Украинските сили съобщават за 15 населени места, които са били под артилерийски обстрел в почивните дни. „Опитвайки се да пробие нашата защита, врагът е активирал артилерийски огън“, написа Александър Старух, губернатор на Запорожка област в Югоизточна Украйна, в Telegram.

Русия е стреляла по региона 166 пъти през деня, каза Старух, като 113 атаки са били насочени към населени райони, убивайки един цивилен.

Протест в Берлин след решението на Германия да не предоставя танкове Leopard на Киев Защо Германия отказва да даде танкове на Украйна?

Оръжие за Украйна: Кой какво дава в момента?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024