Иран доставя нови дронове на Русия през Каспийско море и със самолети Снимка: © Getty Images

Русия е получила голяма пратка с нови военни дронове от Иран - усъвършенствани и с по-голям обсег, а трасето, което Техеран използва за доставките към режима в Москва, включва плавателни съдове през Каспийско море и държавната авиокомпания на ислямската страна. Разкритията са на британския вестник "Гардиън", който се позовава на свои източници в Иран.

Поне 18 от новите безпилотни самолети за руската армия, която вече близо година води непровокирана война в Украйна, са доставени след посещение на руски офицери и техници в Техеран през ноември 2022 г., където е била представена усъвършенстваната иранска техника, пише вестникът.

Русия използва ирански дронове от месеци във войната, която вече почти година води в Украйна, въпреки че Иран продължава да отрича, че снабдява Москва с оръжие на фона на наложените от света санкции срещу режима на Владимир Путин. Техеран все пак призна за минали доставки, но твърди, че са се случили преди Кремъл за нападне Украйна. В началото на ноември 2022 г. посланикът на Иран в ООН Амир Саид нарече "напълно неоснователни" обвиненията, че страната му продължава да въоръжава руската армия и увери, че държавата запазва неутралитет.

Москва също упорито отрича да използва дронове от Иран, докато украинският президент Володимир Зеленски показваше доказателства със свалени ирански безпилотните апарати Shahed-136, които са атакували енергийна инфраструктура и цивилни цели в Украйна.

Новите придобивки на руската армия от Иран са поне шест дрона Mohajer-6 с обсег от около 200 км, които могат да носят по две ракети под всяко крило, както и 12 дрона от модификациите Shahed 191 и 129. За разлика от по-старите версии на безпилотните Shahed 131 и 136, които Русия използва в нападения срещу украински цели - новите версии летят по-високо и след като пуснат бомбите си могат да се завърнат непокътнати в базата.

Shahed 129 може да носи полезен от 60 кг и да остане във въздуха четири часа, докато Shahed 191 лети пет часа със 70 кг товар. Твърди се, че и двата дрона са с модифициран двигател, първоначално произведен в Германия. Mohajer-6 може да остане във въздуха шест часа и двигателят да работи на ток. Носи до 40 кг бомби и притежава високоточни системи за насочване.

Повечето от новите безпилотни самолети, изпратени до Русия, са били пренесени чрез ирански кораб от база на брега на Каспийско море, съобщава "Гардиън". След това те са прехвърлени в боен катер на руския флот. Останалите дронове са били изпратени чрез държавната авиокомпания на Иран. Трансферът на оръжията между Техенан и Русия е относително лесен, тъй като и двете страни имат излаз на Каспийско море. Иран се намира на южния бряг, а Русия - на северозападния.

Източниците на британската медия твърдят още, че Иран е изпратил технически експерти в Москва, за да помогнат за пускането на новите дронове в експлоатация. Апаратите са произведени в същата военна фабрика в централния град Исфахан, който беше атакуван на 28 януари от израелски дрон. Русия може би е искала да се сдобие с по-модерни дронове, сравними с турския Bayraktar TB2, защото отбраната на Украйна става все по-ефективна в неутрализирането на по-малките дронове, които трябва да летят ниско, преди да нанесат удар, анализира "Гардиън".

Разкритията демонстрират нарастващата близост между двете страни, откакто Москва започна войната в Украйна преди година. Заради доставките на дронове за руската армия ЕС и Великобритания наложиха санкции срещу бизнесмени в Иран и оръжейни компании. В първите дни на февруари 2023 г. САЩ наложиха санкции на осем висши ръководители на иранския производител на дронове Paravar Pars заради снабдяването на руската армия.

На този фон The Wall Street Journal съобщи, че Москва и Техеран са забързали плановете си в изграждане на нова фабрика за производство на ирански дронове в Русия – пореден знак, че сътрудничеството между двете държави се засилва.

След като светът наложи мащабни санкции срещу Русия, Путин се обърна към Иран и Северна Корея, за да попълва запасите си от оръжие, изправен пред все по-голям недостиг на ракети, за да поддържа бомбардировките в Украйна.

В последните седмици Киев предупреждава, че Русия планира мащабна атака, с която да отбележи година от началото на войната. Датата, на която Путин започна инвазията, е 24 февруари 2022 г.

САЩ, Обединеното кралство и други западни правителства наблюдават внимателно сътрудничеството в областта на оръжията в опит да предотвратят ескалирането му. Москва се опита да закупи балистични ракети, въпреки че няма публично доказателство, че Техеран е дал съгласие да ги изпрати.

Преди дни разследване на британската изследователска организация Conflict Armament Research, съвместно с украинските военни, установи, че Иран модифицира своите ударни безпилотни самолети Shahed, които доставя на Русия. Подобренията позволяват бойните глави на дроновете да нанасят максимални щети на инфраструктурата на Украйна, предаде и CNN. Изводът се базира на сравнение между открита през януари невзривената бойна глава на ирански дрон Shahed-131 и такава, намерена в района на Одеса през октомври 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024