Изгонените от БСП и АБВ се явяват на изборите с "ЛЕВИЦАТА!", бъдещият ѝ лидер е обгърнат в мистерия Снимка: © БНТ

Коалиция "Левицата", която ще се яви на изборите на 2 април, се представи днес официално на пресконференция в пресклуба на БТА, но нейният бъдещ лидер липсваше.

До дни коалицията ще се регистрира в ЦИК и там ще е "лицето, свързано силно с лява политика".

Днес като нейни представители се заявиха Румен Петков, Мая Манолова, Валери Жаблянов, Костадин Паскалев, Татяна Дончева, д-р Цветеслава Гълъбова.

Гълъбова, която беше част от инициативния комитет, който издигна Румен Радев за президент, отрече да е представител на държавния глава в този формат.

„Моят гръбнак е твърде изправен, затова мога да гарантирам, че гласът на Радев няма да се чува на всяка цена. Поканена съм тук в ролята си на независим експерт“, каза тя и даде заявка, че ако избирателите им дадат шанс, тя ще направи всичко, за да се промени здравеопазването у нас.

Мая Манолова обеща "без коалиция с ГЕРБ и ДПС в парламента и без хартиената коалиция и коалиция "Магнитски".

"Много възможна е коалиция на десни партии – ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", които нямат особени скрупули да ни въвлекат във война. Другата възможност е хартиената коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП. През нея статуквото и мафията се готвят да си върнат контрола върху държава", предупреди още Манолова.

Според нея призивите за импийчмънт на президента не са блъф, а опит за отстраняване на последната стабилна институция.

Манолова изтъкна, че сред приоритетите на новия политически проект ще са доходите, цените, противодействие на монополите и корупцията.

"Минималната заплата трябва да бъде увеличена незабавно. Тя трябва да гони издръжката на живот. Не трябва да има българин под прага на бедност", заяви Манолова и се обяви за пет на сто надценка за седем основни продукта от малката потребителска кошница, сред които хляб, мляко брашно, месо и яйца.

Костадин Паскалев обяви, че коалицията е резултат от диалог в лявото политическо пространство, започнал преди 4 месеца. Той заяви, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена.

"Този отказ е неприятен и доста показателен", коментира Паскалев.

Татяна Дончева също се изказа:

„Ние имаме амбицията да отговорим на тежката фрагментация на политическото пространство, което не дава възможност за нормално прокарване на решения и ефективна работа на институциите“.

„Ние сме категорични, че съдебната реформа е нужна на българските институции. В този смисъл това, което се предлагаше през последните години, е ненужно. Ние смятаме да инициираме конституционни промени, които ще обхванат всички политически сфери, и в които промени ще вземат участие всички политически сили и доказали се експерти“, допълни тя.

Валери Жаблянов посочи, че БСП не е в състояние да "вдигне знамето на левицата", а Румен Петков разкритикува провала на предходните управляващи за членство на България в Шенген, в Еврозоната, кризата с лекарствата и тотален провал в енергийната сигурност.

"Левият избирател има своя избор и ще направим всичко възможно, за да покажем, че това е левицата", посочи той.

"Ние искаме да дадем възможност на всички граждани да получат парламентарно представителство. Искаме всички да разберат, че левицата е водила България и е участвала във форми на всякакво управление, имаме дълбока политическа традиция и имаме силата да възстановим правата на хората, които са суспендирани в Конституцията“, заключи Жаблянов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024