Военен самолет катастрофира в Граф Игнатиево Снимка: © Screenshot

Военен-тренировъчен самолет катастрофира в авиобаза "Граф Игнатиево". Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации.

По неофициална информация на NOVA и bTV има загинали.

Настъпил е тежък авиоинцидент при авиобаза „Граф Игнатиево“. Самолет L-39 Albatros се е разбил по време на тренировъчен полет. Няма официално потвърждение за жертви“, се казва в изявление на военното ведомство за bTV.

БНТ съобщава, като се позовава на свои източници, че при инцидента не се е задействал катапултът, респективно парашутите не са се отворили.

Военна полиция е поела разследването.

Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели, както и на всички длъжностни лица, съпричастни към планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника.

„Падналият самолет е двуместен, произведен е от бившата Чехословакия през 1986 г. В него може би са били инструктори. Общо у нас от тези самолети са доставени 36 през годините. В момента на въоръжение се водят 6 самолета, от тях вероятно в експлоатация са 4, тъй като отново има проблем с финансирането на ремонта им. Наскоро самолети се завърнаха от ремонт от Чехия. Не знам дали падналият е такъв“, коментира авиоекспертът Димитър Ставрев, цитиран от bTV.

Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база. Той пътува към мястото на инцидента.

За утре там беше планирано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

По-рано днес президентът Румен Радев участва в демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобазата по покана на Военновъздушните сили на САЩ.

Междувременно БДЖ отмени допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота (14.09.).

Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което беше отменено.

Припомняме, че подполковник Валентин Терзиев загина при катастрофа на МиГ-29 при нощни учения над Черно море на 9 юни 2021.

Миналата година щурмови самолет Су-25 се разби, а пилотът катапултира.

Очаквайте подробности


Румен Радев летя на F-16, макар че беше фен на "Грипен"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024