Комисията за Нотариуса изслушва съдия Цариградска и прокурор Зартова

Съдия Владислава Цариградска и прокурор Невена Зартова ще бъдат изслушани във временната комисия в парламента, чиято цел е да схемата за влияния около Мартин Божанов – Нотариуса.

Той беше показно разстрелян на 31 януари 2024 година.

Макар, че не е нито нотариус, нито магистрат, нито адвокат, Нотариуса се оказа е един от най-добре пласираните брокери на влияние в съдебната власт

Мартин Божанов е осъждан за измама с влязла в сила присъда, подлаган е на процедура по конфискация на имущество от първата комисия "Кушлев".

Въпреки това се е ползвал с невъобразими привилегии пред очите на МВР, съда и прокуратурата.

Твърди се, че е шофирал автомобил със синя сигнална лампа, влизал е необезпокояван в паркинга на Специализирания съд и прокуратура и е управлявал частен клуб с ексклузивен достъп за магистрати, който е охраняван от униформени полицаи и патрулни коли на СДВР в продължение на години.

През 2021 г. т.нар. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят съпруга ѝ Веселин Денков от ареста.

Паралелно с това Божанов беше уличен в заплахи срещу най-малко двама съдии - Цветко Лазаров през 2016 и Владислава Цариградска през 2019 г.

Съдия Цариградска заговори за натиска, който е упражняван върху нея още преди 4 години, но тогава думите й не получават отзвук. Заради заплахите към нея тя все още е с охрана.

Името на Невена Зартова беше свързано с това на Нотариуса като част от групата му за натиск около него от гръцките бизнесмени Каламарис и Дикос.

Тя подаде оставка като районен прокурор на София, но преди това, за да се разграничат от нея, оставка подадоха и четиримата й заместници. Срещу нея беше образувано второ дисциплинарно производство.


АКФ призова комисията за Нотариуса да разпита Георги Ушев, Иван Гешев и шефовете на СРП и СГП

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024