Снимка: © Getty Images

Комисията за журналистическа етика реагира на скандала около публикуваната от БНТ фотография на Кирил Петков и Лена Бориславова, като напомни на обществената медия един от основните принципи на Етичния кодекс на българските медии - за точността.

"Етичният кодекс на българските медии изисква точност при информирането на аудиторията с цел гарантиране на правото й на информация. Забраняват се практики, чрез които обществото може да бъде подведено. Публикуването на подвеждащи изображения е визуалният еквивалент на изфабрикувани сюжети в новинарството. Медиите носят отговорност зрителите да получават достоверна информация, включително от фотографиите в новините и актуалната публицистика", се казва в становище на комисията, оглавявана от експерта по медийно право проф. Нели Огнянова.

Спорната снимка на БНТ, която излезе през Facebook-профила на "По света и у нас", показваше бившия премиер и Лена Бориславова в перспектива, която можеше да създаде впечатление, че двамата се държат за ръка.

Именно тази интерпретация се разпространяваше през няколко онлайн медии и множество коментари в социалните мрежи, докато други телевизии все пак показаха записи от различна позиция, от които се вижда дистанцията между двамата.

На следващия ден СЕМ напомни на БНТ, че трябва да "отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия" в кратко прессъобщение - малко след като председателят на съвета Соня Момчилова омаловажи случилото се в интервю за Петър Волгин.

Сега Комисията за журналистическа етика посочва, че коректното представяне на снимки и видеозаписи е отговорност на "всички заети в новинарството на всички етапи от процеса" - от фотографите, до редакторите.

В позицията се посочва, че фоторепортерите не трябва да предлагат снимки, които дори да не са манипулирани съдържат оптични илюзии, "или по друг начин създават възможност за подвеждане на аудиторията".

Редакциите не следва да публикуват фотографии, за които им е известно, че транслират съобщения, неотговарящи на истината, се казва още в становището.

"При съмнение - редакциите са длъжни да извършат обстоятелствена проверка на фактите, а ако вземат решение за публикуване на подобна фотография, следва да я поставят в подходящ контекст. Съобразяване с изискванията на професионалната етика трябва да е основен ориентир за редакциите. С особена сила изискванията за етична журналистика се отнасят за обществените медии", се казва в позицията на Комисията.

Комисията за журналистическа етика е структура към Националния съвет за журналистическа етика, който е създаден преди 17 г. с цел саморегулация на печатните и електронни медии в България. Тогава е приет и Етичният кодекс на българските медии, който е подписан и от БНТ.


БНТ "изпрати" Кирил Петков с медиен скандал като за последно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин