Комисията за журналистическа етика също порица БНТ заради снимката на Петков и Бориславова Снимка: © Getty Images

Комисията за журналистическа етика реагира на скандала около публикуваната от БНТ фотография на Кирил Петков и Лена Бориславова, като напомни на обществената медия един от основните принципи на Етичния кодекс на българските медии - за точността.

"Етичният кодекс на българските медии изисква точност при информирането на аудиторията с цел гарантиране на правото й на информация. Забраняват се практики, чрез които обществото може да бъде подведено. Публикуването на подвеждащи изображения е визуалният еквивалент на изфабрикувани сюжети в новинарството. Медиите носят отговорност зрителите да получават достоверна информация, включително от фотографиите в новините и актуалната публицистика", се казва в становище на комисията, оглавявана от експерта по медийно право проф. Нели Огнянова.

Спорната снимка на БНТ, която излезе през Facebook-профила на "По света и у нас", показваше бившия премиер и Лена Бориславова в перспектива, която можеше да създаде впечатление, че двамата се държат за ръка.

Именно тази интерпретация се разпространяваше през няколко онлайн медии и множество коментари в социалните мрежи, докато други телевизии все пак показаха записи от различна позиция, от които се вижда дистанцията между двамата.

На следващия ден СЕМ напомни на БНТ, че трябва да "отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия" в кратко прессъобщение - малко след като председателят на съвета Соня Момчилова омаловажи случилото се в интервю за Петър Волгин.

Сега Комисията за журналистическа етика посочва, че коректното представяне на снимки и видеозаписи е отговорност на "всички заети в новинарството на всички етапи от процеса" - от фотографите, до редакторите.

В позицията се посочва, че фоторепортерите не трябва да предлагат снимки, които дори да не са манипулирани съдържат оптични илюзии, "или по друг начин създават възможност за подвеждане на аудиторията".

Редакциите не следва да публикуват фотографии, за които им е известно, че транслират съобщения, неотговарящи на истината, се казва още в становището.

"При съмнение - редакциите са длъжни да извършат обстоятелствена проверка на фактите, а ако вземат решение за публикуване на подобна фотография, следва да я поставят в подходящ контекст. Съобразяване с изискванията на професионалната етика трябва да е основен ориентир за редакциите. С особена сила изискванията за етична журналистика се отнасят за обществените медии", се казва в позицията на Комисията.

Комисията за журналистическа етика е структура към Националния съвет за журналистическа етика, който е създаден преди 17 г. с цел саморегулация на печатните и електронни медии в България. Тогава е приет и Етичният кодекс на българските медии, който е подписан и от БНТ.


БНТ "изпрати" Кирил Петков с медиен скандал като за последно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023