Контрол на лекарствата: Лекари и фармацевти да виждат какво има в складовете Снимка: © Getty

И лекарите, и аптеките да получат постоянен достъп до данните за наличности на лекарствата в складовете на производители и дистрибутори в страната - тези две мерки за преодоляване на дефицита на медикаменти предлага служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Освен това министерството ще предложи спешни законодателни мерки за допълнително затрудняване на реекспорта на лекарства, който специалисти сочат като основен "виновник" за периодичната липса на определени препарати за лечение в аптечната мрежа. Промяната ще засяга начина, по който се изчислява кога има риск от дефицит и кога не.

В момента в забранителния списък за износ попадат лекарства, от които наличностите в складовите бази са поне 65% от средното месечно потребление през изминалите 6 месеца. Щом запасите паднат под това ниво, износът е забранен. Сега предложението е проценът да е 90 на сто, стана ясно от думите на министъра.

Методиката беше приета по времето, когато в неговия стол седеше Асена Сербезова.

Асен Меджедиев каза, че "ще увеличим броя на лекарствата, които се проследяват като наличност". Към списъците, за които се осъществява контрол, ще бъдат добавени животоспасяващи медикаменти, които в момента не се наблюдават.

Министърът упрекна предшественичката си Сербезова за промяната във формулата за изчисляване на недостига на лекарства. Назначена от него проверка вече установи, че действията на предишното ръководство на здравното министерство са били съобразени със закона.

Поредният епизод от сагата "няма лекарства" тече в момента, но явлението е често и темата избуява периодично. Реекспортът, при който дистрибуторите на медикаменти печелят от по-високите цели в страни от ЕС, ако препродатат медикаментите там, е един от проблемите. Според фармацевти обаче друг проблем е, че понякога в складовете има наличности на дефицитните препарати, но те не стигат до аптеките. Затова и от самото начало браншът настоява да има достъп до данните за складови наличности.

"Първоначалното искане на фармацевтите да виждат директно наличностите по складовете не беше удовлетворено под предлог, че това е "търговска тайна". Тези промени са част от борбата на Фармацевтичния съюз с нелоялните търговски практики на пазара, при които дистрибутори зареждат приоритетно с дефицитни продукти свързани с тях аптеки, а останалите получават откази.", заяви през октомври главният секретар на фармацевтични съюз Димитър Маринов.

"Първоначалното искане на фармацевтите да виждат директно наличностите по складовете не беше удовлетворено под предлог, че това е "търговска тайна". Тези промени са част от борбата на Фармацевтичния съюз с нелоялните търговски практики на пазара, при които дистрибутори зареждат приоритетно с дефицитни продукти свързани с тях аптеки, а останалите получават откази.", добавя той.

"Ще направим видима липсата в складовете, за да може всяка аптека да знае кое лекарство къде го няма и да го търси от други доставчици. Ще предоставим ежедневна информация на лекарите за това какъв недостиг и липса има, за да може лекарят да преценява какъв сходен медикамент да предпише", обясни днес здравният министър. Той допълни, че ако един антибиотик от дадена група го има под две различни търговски наименования, лекарят трябва да съобрази и да предпише наличния.

Дали подобни промени ще бъдат приети - предстои да видим. А и част от тях са законодателни и реализацията им изисква наличие на работещ парламент.

Министърът информира още, че в момента всички доставчици са мобилизирани, внасят се извънредно допълнителни количества лекарства и има допълнително зареждане на едни от най-проблемните продукти за инхалации - "Пулмикорт" и "Вентолин", както и инсулини.

Защо редица медикаменти изчезнаха от аптеките и могат ли да се намерят?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023