Контрол на лекарствата: Лекари и фармацевти да виждат какво има в складовете Снимка: © Getty

И лекарите, и аптеките да получат постоянен достъп до данните за наличности на лекарствата в складовете на производители и дистрибутори в страната - тези две мерки за преодоляване на дефицита на медикаменти предлага служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Освен това министерството ще предложи спешни законодателни мерки за допълнително затрудняване на реекспорта на лекарства, който специалисти сочат като основен "виновник" за периодичната липса на определени препарати за лечение в аптечната мрежа. Промяната ще засяга начина, по който се изчислява кога има риск от дефицит и кога не.

В момента в забранителния списък за износ попадат лекарства, от които наличностите в складовите бази са поне 65% от средното месечно потребление през изминалите 6 месеца. Щом запасите паднат под това ниво, износът е забранен. Сега предложението е проценът да е 90 на сто, стана ясно от думите на министъра.

Методиката беше приета по времето, когато в неговия стол седеше Асена Сербезова.

Асен Меджедиев каза, че "ще увеличим броя на лекарствата, които се проследяват като наличност". Към списъците, за които се осъществява контрол, ще бъдат добавени животоспасяващи медикаменти, които в момента не се наблюдават.

Министърът упрекна предшественичката си Сербезова за промяната във формулата за изчисляване на недостига на лекарства. Назначена от него проверка вече установи, че действията на предишното ръководство на здравното министерство са били съобразени със закона.

Поредният епизод от сагата "няма лекарства" тече в момента, но явлението е често и темата избуява периодично. Реекспортът, при който дистрибуторите на медикаменти печелят от по-високите цели в страни от ЕС, ако препродатат медикаментите там, е един от проблемите. Според фармацевти обаче друг проблем е, че понякога в складовете има наличности на дефицитните препарати, но те не стигат до аптеките. Затова и от самото начало браншът настоява да има достъп до данните за складови наличности.

"Първоначалното искане на фармацевтите да виждат директно наличностите по складовете не беше удовлетворено под предлог, че това е "търговска тайна". Тези промени са част от борбата на Фармацевтичния съюз с нелоялните търговски практики на пазара, при които дистрибутори зареждат приоритетно с дефицитни продукти свързани с тях аптеки, а останалите получават откази.", заяви през октомври главният секретар на фармацевтични съюз Димитър Маринов.

"Първоначалното искане на фармацевтите да виждат директно наличностите по складовете не беше удовлетворено под предлог, че това е "търговска тайна". Тези промени са част от борбата на Фармацевтичния съюз с нелоялните търговски практики на пазара, при които дистрибутори зареждат приоритетно с дефицитни продукти свързани с тях аптеки, а останалите получават откази.", добавя той.

"Ще направим видима липсата в складовете, за да може всяка аптека да знае кое лекарство къде го няма и да го търси от други доставчици. Ще предоставим ежедневна информация на лекарите за това какъв недостиг и липса има, за да може лекарят да преценява какъв сходен медикамент да предпише", обясни днес здравният министър. Той допълни, че ако един антибиотик от дадена група го има под две различни търговски наименования, лекарят трябва да съобрази и да предпише наличния.

Дали подобни промени ще бъдат приети - предстои да видим. А и част от тях са законодателни и реализацията им изисква наличие на работещ парламент.

Министърът информира още, че в момента всички доставчици са мобилизирани, внасят се извънредно допълнителни количества лекарства и има допълнително зареждане на едни от най-проблемните продукти за инхалации - "Пулмикорт" и "Вентолин", както и инсулини.

Защо редица медикаменти изчезнаха от аптеките и могат ли да се намерят?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024