Кой е Алексей Петров: От "баретите" и застраховките до съветник на Петко Сертов в ДАНС и делото "Октопод"

Алексей Петров е една от най-знаковите фигури на българския преход - както в сектор "Сигурност", така и в пресечната точка на бизнес и политика.

Петров е роден през 1962 г., като започва професионалната си кариера в полицията през 80-те години. Той е дългогодишен служител на "баретите" - спецотрядът за борба с тероризма.

В началото на 90-те Петров напуска системата на МВР и започва да се занимава със застрахователен бизнес - във времето, в което започваше възходът на силовите групировки. Той е основател на няколко застрахователни компании, сред които "Левски Спартак" - бъдещата "Лев инс".

И до днес фирмата е един от най-големите играчи на пазара, а в последните месеци ръководството ѝ лобираше срещу промени в Кодекса за застраховането, заради които България не можеше да премине една от пречките за членство в Еврозоната.

През 2002 г. срещу Алексей Петров е извършен атентат пред басейна "Спартак" - той е прострелян два пъти, но успя да оцелее.

Вторият опит за убийството му се случи през 2015 г., когато по колата му в София беше стреляно с гранатомет. Петров отново се спаси и обяви собствено разследване за извършителя и поръчителя на покушението. Малко по-късно беше арестуван и осъден украинският гражданин Роман Логвиненко, за когото се събраха данни, че е стрелял с РПГ.

Ролята на Алексей Петров в политиката започва да става все по-видима към края на управлението на Тройната коалиция, когато тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков изведнъж го освети като агент на ДАНС.

Това се случи след разкриването на информация, че Румен Петков се е срещал с небезизвестните братя Галеви от Дупница в присъствието на сътрудник на служба "Сигурност". През 2012 г. те бяха осъдени от ВКС, но изчезнаха безследно, преди присъдата им да бъде изпълнена.

По ирония - само преди два месеца, през юни 2023 г. Ангел Христов беше намерен мъртъв в дома си в Ресилово, за изненада на МВР, които междувременно би трябвало да са го издирвали.

Алексей Петров не просто е сътрудничил на ДАНС (наследник на НСС), но и е бил съветник на нейния първи директор Петко Сертов. Петров напусна службата малко след като кабинетът "Станишев" приключи мандата си, а на власт дойде Бойко Борисов.

  • През 2021 г. Петко Сертов изненадващо се върна на държавна служба - макар и само за няколко дни - след като новоизбраният министър на външните работи в кабинета "Петков" Теодора Генчовска (квота ИТН) го назначи за свой съветник заедно с още няколко бивши служители на ДС.

Петров и Борисов имат дълга история още от времето, в което са работили в МВР - и са тренирали в националния отбор по карате. Двамата са били съдружници и в обща фирма до 1998 г. - "Будоинвест" заедно с Румен Николов-Пашата.

Публичните им отношения се влошиха рязко в края на 2009 г., когато бившата барета започна да атакува кабинета на ГЕРБ заради данъчната му политика - по това време Алексей Петров беше ръководител и на Съюза за стопанска инициатива, част от Тристранния съвет.

По същото време той се появи и в друг странен сюжет, след като се оказа, че е получил изчезнала секретна справка от ДАНС от времето на Сертов и Станишев, и "като лоялен гражданин" я беше предал лично на Бойко Борисов.

Напрежението между тях ескалира в началото на 2010 г., когато МВР под ръководството на Цветан Цветанов арестува показно Алексей Петров по серията от разследвания "Октопод". Паралелно с това се оказа, че Петров е заградил достъпа до улицата, на която живее в София, като "частна" зона. На същата улица се оказа и домът на бившия главен прокурор Никола Филчев, с когото свързваха Петров, както и на друг бивш шеф на СОБТ Филко Славов.

  • Вдовицата на убития през 2002 г. прокурор Николай Колев твърдеше, че убийството на съпруга ѝ е поръчано от тогавашния главен прокурор Никола Филчев и че в него има участие Алексей Петров. Твърденията ѝ останаха неразследвани и недоказани. Вместо това през 2009 г. България беше осъдена от семейството на Колев заради отказа от правосъдие по делото за разстрела. Едва през 2023 г. Народното събрание въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

Петров беше оправдан по обвиненията срещу него 11 години по-късно, а днес Бойко Борисов демонстрира съвсем различно отношение към бившата барета, когото напоследък често цитира като "експерт по антитероризъм".

  • Сред първите посетители в дома на Петров след освобождаването му от ареста през 2010 г. се оказаха Яне Янев (председател на РЗС и депутат по това време) и бъдещият конституционен съдия Атанас Семов. Година по-късно Семов беше издигнат за кандидат-президент под слога на "Ще уволня Бойко Борисов".

В същата кампания участваше и Алексей Петров - през 2011 г. името му беше издигнато от инициативен комитет като кандидат за президент, а листата му спечели 31613 гласа.

Две години по-късно близкият до него Теодор Дечев основа политическа партия "Свободен народ", която по-късно участва на предсрочните парламентарни избори в коалиция с ГОРД на Слави Бинев. Впоследствие Бинев влезе в "Патриотичния фронт" и стана коалиционен партньор на ГЕРБ, а през 2017 изненадващо се озова в листите на ДПС.

След неуспешния опит за убийство на Петров през 2015 г. отношенията му с Борисов се промениха към "студен мир" - само преди няколко месеца той коментира, че често си говори с лидера на ГЕРБ по въпросите на сигурността, а неотдавна се е срещнал с него и с бащата на Кирил Петков - Петко.

Алексей Петров влезе много активно в медийния дебат след взрива край кортежа на тогавашния главен прокурор Иван Гешев край Ярема.

Първоначално името му беше замесено заради появата на мистериозния израелски експерт по боеприпасите - известно е, че Петров работи с различни израелски консултанти и служители.

През журналистите Алексей Петров съветваше Иван Гешев да се оттегли от поста си, докато тече разследването срещу него, като дори намекваше, че държавата трябва да му осигури друга работа.

В последното си интервю за bTV Петров коментираше познанствата си с Братя Галеви и с Бойко Борисов, като твърдеше, че "подкрепя създаването на правителството" между ГЕРБ и ПП-ДБ.

На въпрос дали му е предлагано да се върне на работа в държавна служба за сигурност, той каза:

"Ако се придаде важност, необходима на икономическата сигурност, бих отишъл в ДАНС да се занимавам с икономическата сигурност. Няма по-приоритетно от това, това е хлябът на хората, на бизнеса. Имам достатъчно ангажименти, бих поел такова място, но за кратко време".

Последната му публична позиция беше в Пловдивския университет като ръководител на катедра "Политически науки и национална сигурност".

Алексей Петров беше и член на управлението на Съюза за стопанска инициатива, който само преди няколко седмици избра бившия ТВ водещ и икономист Кузман Илиев за свой председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024