Лена Бориславова: България ще получава газ на по-ниски цени Снимка: © Screenshot/БНТ

България може да получи до четири пъти по-евтин газ от този, който до момента е получавала от руската компания "Газпром". Това каза началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова в интервю пред БНТ.

Тя обясни, че страната се нуждае между 12 и 20 танкера газ на година, за да може да се гарантират доставките на синьото гориво. По думите ѝ освен договорените два танкера от САЩ, вече са в ход и преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ. Новите дългосрочни договори ще бъдат подписани директно от "Булгаргаз" без посредници.

Петков разговаря с Харис и Блинкен: САЩ обещават доставки на втечнен газ на цени под "Газпром"

Бориславова посочи, че премиерът Петков е договорил получаването на пълните количества азерски газ дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. Така според нея се опровергават твърденията на предишните управляващи, че е невъзможно пълните количества да бъдат получени без интерконектора.

"Азерският газ по този договор, от който много услужливо предишното правителство са се отказали, е на стойност 25-26 евро. Докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос чрез подписването на анексите, чрез които са се отказвали от доставки на азерски газ", каза началникът на кабинета на Кирил Петков.

Тя каза още, че в момента се разглеждат и варианти за доставки на газ от Турция, Египет, Туркемнистан и други държави.

По темата с преноса на руски газ към Унгария и Сърбия Бориславова още веднъж отбеляза, че България ще изпълнява ангажиментите си по международните договори и транзитът ще продължи, освен ако не настъпи форсмажорна ситуация.

Началникът на кабинета на премиера коментира и българската позиция към Република Северна Македония и съобщи, че конференцията в Скопие, водена от премиера Кирил Петков, се отлага заради липса на договорен документ, който да покаже напредък по преговорите между двете държави.

„Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че РСМ има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата" , коментира тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024