"Лукойл" щял да плати авансово 100 млн. лв. данък свръхпечалба, твърди министър

Авансово плащане за 100 млн. лв. от данък "свръхпечалба" се очаква да направи тази седмица от компания "Лукойл България", заяви днес служебната министърка на финансите Росица Велкова. По думите ѝ компанията, която е мажоритарна руска собственост, не се е отказала от заявеното на среща с правителството през ноември намерение да прехвърли икономическата си дейност в България и да плаща данъци тук. Или поне "няма такава информация".

Въпросът е актуален, защото от "Лукойл" бяха поставили и изрични условия, като основното бе да не се забранява износът на продукти, преработени в рафинерията в Бургас, въпреки че изходният им продукт е суров руски петрол. От 5 декември 2022 г. Европейският съюз забрани вноса на руски нефт като част от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Забраната за износ на рафинирани продукти трябва да е в сила от 5 февруари 2023 г.

петролни резервоари на лукойл Петролните санкции срещу Русия влизат в сила. Какво се променя?

България получи изключение от петролното ембарго и така до края на 2024 г. може да продължи да внася сорт "Уралс", който да преработва. Три поредни пъти обаче Европейската комисия заяви, че продуктите от руски петрол могат да се ползват за вътрешния пазар, но не и за износ. Теорията на служебния кабинет остана точно обратната - че износът не нарушава забраната, а произведените в България горива ще са български и няма да попадат под ембарго.

ЕС обаче прие поредния Девети пакет от санкции срещу Русия в края на миналата седмица. И в документите е изрично посочено, че България няма да може да изнася от "Лукойл Нефтохим" с едно изключение - ако дестинацията на продуктите е Украйна.

В началото на декември обаче служебното правителство отмени решение на кабинета на Кирил Петков за забрана за износ на руски петрол от страната, което бе взето през лятото с мотив, че е в синхрон с ембаргото и получената от България дерогация. Новото решение разрешава износ от "Лукойл" извън страната до 5 март 2023 г., стана ясно от публикуваните от Министерския съвет документи. Какво ще се случва след това - не е ясно.

През ноември от "Лукойл" твърдяха, че са готови да внесат в хазната за 2023 г. налози на стойнот 700 млн. лв. данък, ако износът на горива не бъде забранен.

Междувременно изненадващо от ДПС внесоха цял законопроект, с който да се забрани износът от "Лукойл" за ЕС и трети страни - в синхрон с европейските санкции. Енергийната комисия в Народното събрание го прие на първо четене, а във вторник проектът влиза за гласуване в пленарната зала - на извънредно заседание.

Освен него, на гласуване ще бъде подложен и законопроект на "Демократична България" който предвижда държавата да поеме контрол над "Лукойл" и рафинерията. Подобна стъпка предприе Италия, която също има на територията си руска рафинерия - в Сицилия.

А отново от ДПС заговориха в духа на италианците.

петролни резервоари на лукойл Петролните санкции срещу Русия влизат в сила. Какво се променя?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023