Министър Кирилов има 7 дни да даде доказателства срещу Миталов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) засега няма да обсъжда предложението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за уволнението на съдията Андон Миталов, съобщи lex.bg. Висшите кадровици дадоха срок от 7 дни на Кирилов да изложи фактически обстоятелства за твърдените нарушения, извършени от съдията, който заедно със семейството си получи забрана да влиза на територията на САЩ заради "корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и компрометират демократичните институции".

Припомняме, че министърът на правосъдието поиска от специализирания наказателен съд отстраняване от длъжност на Миталов. Той обаче трябва да посочи дата, място и номер на делото, за които казва, че има извършени нарушения. Трябва да съобщи кои разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс са нарушени, какво е твърдяното дисциплинарно провинение, както и да предостави доказателства за това. Кирилов трябва да каже и как е узнал за нарушенията.

Съдийската колегия днес заседава при закрити врата дали да образува дело за уволнението на Андон Миталов.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов сподели преди заседанието, че искането на правосъдния министър не е напълно ясно. "Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти, неясноти и съм сигурен, че днес това ще е тема, която ще бъде поставена", каза Панов.

Междувременно Съюзът на съдиите в България призова Съдийската колегия да не образува дисциплинарно производство срещу Миталов. В писмо, отправено до върховните кадровици, от ССБ казват, че подобен акт би бил нарушение на Конституцията.

"Преценката дали правилно е приложен законът не е от компетентността на министъра на правосъдието, нито на административния орган ВСС, а единствено на съда в съответния наказателен процес. Нарушаването на този ясен постулат ще доведе до накърняване на принципа на върховенство на правото и до намеса на политическата власт в независимото правораздаване, още повече че членовете на Съдийската колегия на ВСС, избрани от съдии, са малцинство", се казва в обръщението на Съюза на съдиите.

Според ССБ евентуално уволнение би довело до "пагубни последици за гражданите и за независимостта на правосъдието".

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ изненада специализирания наказателен съд в България, след като санкционира съдия Андон Миталов да влиза в американската страна заради участие в сериозна корупция. Инспекторатът на ВСС съобщи, че не е открил нарушения в работата на съдията, а председателят на специализирания наказателен съд Мариета Райкова потвърди, че срещу него е нямало сигнали за корупция или проверки.

В обвинението срещу Миталов държавният секретар на САЩ Майк Помпео се позовава на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. Той предвижда, че в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са били замесени в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати. Според решението Миталов, съпругата му и дъщеря му не могат да пребивават на територията на САЩ.

Според закона в страната едно чуждестранно лице може да бъде обвинено в корупция само ако има доказателства, уредени от американския закон, като се отдава пълно внимание на надлежния законов ред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024