Националната галерия събира 70 творби в "Чапкънов. Алхимикът" Снимка: © Национална галерия

70 творби включва Националната Галерия за да отбележи 80-ата годишнина на българския скулптор Георги Чапкънов. Ретроспективата "Чапкънов. Алхимикът" може да се види от 14-ти февруари до 14-ти май.

Част от произведенията са собственост на художника, а друга са от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, частни колекционери.

"Чапкънов. Алхимикът" проследява "земното" на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно отграничена структура.

Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – "небесната премъдрост" София, отбелязват от галерията.

Именно най-знаковият за автора проект – монументът, посветен на град София, е акцент в една от залите и е представен чрез средствата на виртуалната реалност.

Статуя на София

Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е малко позната в своите детайли и история, отбелязват кураторите Иво Милев и Милко Добрев.

Процесът на създаване ѝ продължава над девет месеца през 2020 и е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024