Официално: Полицаят, който застреля 18-годишен при преследване, е ползвал личен пистолет Снимка: © Screenshot

Полицаят, който простреля смъртоносно 18-годишния младеж, заподозрян в грабеж, след преследване в София, е използвал личното си оръжие. Това обяви пред БНР главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той потвърди неофициалната досега информация, че полицаят е носел със себе си и личния си, и служебния си пистолет.

Според обясненията на служителя на реда при гонитбата кобурът на служебното оръжие се е скъсал, което наложило да стреля със своето.

По думите на Живков в столичната полиция тече проверка "какво е наложило тези административни действия" - тоест носенето на два пистолета.

Главният секретар на МВР направи уточнението, че в закона е описано как, кога и при какви случаи е допустимо полицай да стреля по заподозрян. Там обаче никъде не пише какво трябва да е оръжието - лично или служебно.

Според Закона за МВР как служителите на реда трябва да носят служебно оръжие се определя с инструкция на министъра на вътрешните работи. Такава е приета през 2015 г. и е променяна последно през 2018 г., показа проверка на Булевард България.

През 2017 г. в подзаконовия нормативен акт обаче е записано, че "служителите изпълняват служебните си задължения със зачисленото им служебно оръжие".

Инцидентът, при който простреляният младеж почина от раните си, се случи в понеделник вечерта в столичния квартал "Лозенец". Полицаят е произвел предупредителни изстрели преди да насочи оръжие към беглеца, който е един от трима заподозрени за грабеж.

В четвъртък стана ясно, че другите двама, които са задържани, вече са с повдигнати обвинения за извъшеното престъпление. По данни на Коцев това не е и първият им грабеж - разследването има данни и за още подобни престъпления, дело на младежите.

Още не е ясно дали срещу униформения ще бъде повдигнато обвинение и какво ще е то. Ден след инцидента от прокуратурата обясниха, че на база резултатите от чакащи се експертизи, евентуалните обвинения могат да бъдат различни.

До момента и Коцев, и други високопоставени служители на МВР са на мнение, че 33-годишният полицай не е превишил правата си при използване на оръжие, казват, че е безупречен в службата и има много награди за постижения.

Кога се ползва оръжие - без да е уточнен видът му, е описано в закона.

Това може да се прави само когато е "абсолютно необходимо" и в следните случаи:

  • при въоръжено нападение или заплаха с оръжие;
  • при освобождаване на заложници и отвлечени лица;
  • след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга - каквото в случая е направено, според данните на МВР
  • след предупреждение за предотвратяване бягство на лице, задържано по съответния ред за извършено престъпление от общ характер;
  • при вземане на мерки за осигуряване на лична безопасност

Законът повелява още, че полицаят е длъжен да направи "всичко възможно" да опази живота на човека, срещу който насочва оръжие, както и да не застрашава живота на други хора.

Има и още едно уточнение: "Забранява се употребата на оръжие за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024