ПП-ДБ чакат Денков и Габриел да се разберат за ротацията Снимка: © Скрийншот, ПП

"Ние сме реалисти и за това смятаме, че България има нужда от редовна власт. Смятаме, че най-добрият подход е въпросите, свързани със структурата и състава на Министерски съвет, преди всичко да бъдат оставени на двамата души, които досега отговаряха тази изключително сложна формула да се приложи – Мария Габриел и акад. Денков", заяви съпредседателят на "ПП-ДБ" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Думите му идват минути след като санкционираният по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски се обяви за "оптимист" относно предстоящата през март месец ротация, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също допусна, че такава ще има, ако се разберат Денков и Габриел.

Спорът около предстоящата размяна на постове между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел - поне публично - е за това кой ще поеме работата на Габриел като министър на външните работи. Борисов първо искаше тя да съвместява поста с този начело на правителството, после каза, че може и друг да е министър, но да е от ГЕРБ. От ПП обаче настояват мястото да заеме Денков, който на свой ред преди ден заподозря, че се правят опити да се ограничат международните контакти на представителите на ПП-ДБ във властта.

За изчакване на решение от страна на акад. Николай Денков и Мария Габриел призова и Кирил Петков, като отново подчерта силното доверие, което гласуват на премиера.

„Ние от „ПП-ДБ" имаме категорично доверие на акад. Денков. И колкото и да не им се иска на много от опонентите ни, ние му делегираме политическите права той да се чувства комфортно със следващия Министерски съвет. И когато той каже: „Това е планът да продължим да работим по програмата, която всички ние сме сложили на масата“, ние ще го подкрепим. Ако имаме някакви корекции, ще кажем, но това е редът“, каза Петков.

Съпредседателят на ПП коментира и свое интервю пред „Свободна Европа“, в което казва, че "ако зависи от него, ще поиска оставката на министър (Александър) Йоловски" - с аргумента, че "не е доволен от неговата работа".

„Мисля, че ако бяха направени всички неща по реда, по който трябваше да бъдат направени, най-вероятно щяхме да имаме избори, които и на първи, и на втори тур да бяха с електронно гласуване. И най-вероятно нямаше да имаме 400 000 невалидни бюлетини“, подчерта Петков.

Александър Йоловски е вторият човек, чието присъствие в Министерския съвет е пълна мистерия след провала на институциите в удостоверяването на машините за гласуване на Местни избори 2023.

В редките си публични изяви Йоловски нито отрича, нито потвърждава скандала, заради който прокуратурата се намеси да проверява дали Кирил Петков и Божидар Божанов са упражнявали натиск върху него. Последното звучи като политическия виц на 2023 година, особено като се има предвид, че Йоловски е назначен от ПП. В предишния кабинет е бил заместник на Божанов, а в новия Божанов публично гарантира за него. Ротацията може да е повод всички дружно да канселират този си избор.

Колкото до създадената временна комисия за разследване на престъпната мрежа на убития Мартин Божанов - Нотариуса, Христо Иванов видя в нея "голяма възможност".

„Казусът с „Нотариуса“ наистина представлява много голяма възможност съмненията за овладяването на съдебната власт от всякакви корупционни интереси, мрежи, лобита и тн., да почнем да ги осветляваме“, каза той, но предупреди, че този процес ще отнеме време.


Борисов: Ако за някои министрите са пешки, за нас са по-скоро дами, офицери, някои са и кончета

Министри в ротация: Добрите, лошите и излишните


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024