На символичната за българската история дата - 19 февруари, ден за почит паметта на Васил Левски, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" събраха симпатизанти пред Народния театър в София.

Кирил Петков, съпредседател на ПП, направи препратка към делото на Левски, който "нито е чакал спасител, нито е бил в ролята на жертва", и каза, че само задружно и обединени "можем да променим България". От ГЕРБ дадоха пресконференция, на която Тома Биков, Георги Георгиев и други от по-младите членове на партията обявиха, че не са съгласни образът на Левски "да бъде ползван от Петков и обкръжението му".

На днешното събитие пред Народния театър Кирил Петков представи "Книга на каузите", която ще е манифест за трансформацията на страната. 50 неправителствени организации вече са се подписали в нея и са вписали своите каузи, а в следващите дни и нови граждански сдружения ще имат възможност да станат част от проекта.

На сцената, наред с политиците, имаше и представители на неправителствения сектор, които в кратки изказвания представиха своите каузи: съдебна реформа, помощ за Украйна и украинците тук, противодействие срещу домашното насилие и други.

Думата взе и Георги Георгиев от БОЕЦ, който директно изреди имената на няколко души от гражданския сектор, които според него трябва да влязат в листите на коалицията за изборите на 2 април като неполитически лица. Това са Кремена Кунева от фондация "За Доброто", музикантът Васил Гюров, Иван Станчев - Глиги, който беше доброволец на фронта в Украйна, екологът Вера Стаевска и художникът и скулптор Андрей Врабчев.

Появата на Явор Божанков силно ентусиазира събралите се на площада хора. Той започна с шега, че дори ChatGPT - изкуственият интелект, който е помолил да състави парче за България в стил 2Pac, е написал: "Корупцията в България е цар". Нищо, че не е Венецианската комисия, добави Божанков.

Слоганът, около който всички говорещи се обединиха, беше "Има как". "Няма да казвам колко пъти са ни казвали, че това което сме се хванали да правим е безнадеждно. Видя се обаче, че всичко е възможно. Просто подреждаш фирмите от най-големите към най малките и почваш да ги проверяваш без да прескачаш", каза и бившият финансов министър Асен Василев и съпредседател на ПП.

Атанас Атанасов, председател на ДСБ, заяви, че обединението е, за да се превърне България в равностоен член на ЕС и НАТО: “Обединихме се, за да победим", каза още той.

Докато политическите лидерите и хората от гражданския сектор говореха от сцената, инфлуенсъри-бухалки ги причакваха в засада. Този път сили бяха обединили Николай Караколев, бивш репортер от "Алфа", на когото именно Кремена Кунева като депутат от "Демократична България" поиска да му бъде отнета акредитацията за парламента, и Симон Милков от канала "Шибанистан", този път с микрофон на сайта "Безпартиен" - осъден за клевета от Явор Божанков.

И Караколев, и Милков са известни с това, че градят "кариера" като преследват политическите съперници на ГЕРБ и ДПС в кулоарите на парламента или по време на техни публични мероприятия.

Откриването на кампанията се случи и на фона на оттеглянето на Александър Дунчев, бивш депутат от ПП, а преди това и директор на Агенцията на горите по време на служебния кабинет на Стефан Янев. Дунчев постави ултиматум на Кирил Петков, че ще се върне в партийната дейност, само ако е водач на листата на ПП и ДБ за предстоящия вот на 2 април в София Област. Той бе водач на ПП в района на предишните избори. Заявката му дойде от ефира на bTV в интервю за Мария Цънцърова. На тези избори на Дунчев е била предложена втората позиция, тъй като водаческото място е разпределено за коалиционните партньори от ДБ.

Подобно разпределение е стандартна практика между коалиционни партньори. След участието си в телевизията, Дунчев срещна критики заради ултимативния тон, който използва. Част от аргументите срещу решението му да саботира кампанията е и възможността за вот с преференция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023