Радев се оплака от "ограничения избор" за служебен премиер, ако се стигне до избори 2 в 1 Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев ще реши кога да връчи първия мандат за съставяне на кабинет, след консултациите с политическите партии. Разговорите при държавния глава са насрочени за понеделник и вторник.

Очаква се дотогава да има яснота дали преговорите между ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ, които текат този уикенд, ще приключат успешно за ротацията на кабинета, или ще се върви към предсрочни парламентарни избори през юни.

„Те имаха 9 месеца, през които беше ясна датата на оставката. През тези месеци те разпределяха и власт, и ресурси. Сега всякакви прояви на внезапни изблици на опозиционност не се посрещат добре от хората. Правя консултациите и по въпроса кога да бъде връчен първият мандат, но нека първо да говоря с партиите,“ заяви Румен Радев.

Президентът не отговори дали е мислил кой от възможните варианти ще посочи за служебен премиер, ако се стигне до предсрочни избори през юни, но отново се оплака от „ограничения избор“.

„Най-големият проблем е в липсата на отговорност. Вие можете ли да ми кажете след поправките в Конституцията, кой ще носи отговорност за това служебно правителство? Когато аз имам един ограничен избор от няколко човека, от който трябва да избера за министър -председател - той трябва, не знам по какъв начин, да избере министри, а аз с моя подпис - трябва да поема юридическа отговорност за тях, без да съм ги избирал?“ коментира Радев.

Поправките в Конституцията на практика ограничават политическото влияние на президента, след като между 2021 г. и 2023 г. на власт в България бяха 4 служебни правителства на президента Румен Радев - двата поредни кабинета на Стефан Янев и още два на Гълъб Донев.

Според закона служебен кабинет се назначава със задачата да организира и проведе прозрачно предсрочните избори, но по времето на служебните кабинети на Радев през този период, бяха сключени и дългосрочни договори, като този с турската компания "Боташ".

Според промените в Конституцията при сценарий предсрочни избори, президентът трябва да назначи служебен кабинет, но служебен премиер могат да бъдат само:

  • председателят на НС;

  • управителят или подуправител на Българската народна банка;

  • председателят или заместник-председател на Сметната палата;

  • омбудсманът или негов заместник;

Според основния закон президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии, а след това да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, който е посочен от най-голямата парламентарна формация - в случая ГЕРБ, чийто кандидат е Габриел.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разберат и първият мандат не се осъществи, Радев трябва да връчи такъв на ПП-ДБ.

При втори провал - на трета парламентарна сила но негов избор. След трети неуспешен опит следват нови избори. Ако се стигне дотам, те ще се проведат заедно с изборите за европарламент през юни.

ГЕРБ кани ПП-ДБ на преговори в събота. Радев насрочи консултации за правителство в понеделник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024