Руският митрополит Антоний удари на камък с пловдивския Николай Снимка: © Пловдивска митрополия

Пловдивският митрополит Николай прие руския митрополит Антоний, но вместо обичайното раболепие пред руския гост - отправи критики към Москва заради разкола с украинската църква и Вселенската патриаршия.

На срещата е присъствала и руската посланичка Елеонора Митрофанова, а бившият шеф на БСП-Пловдив и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов се вижда на трон от лявата страна на Антоний.

В речта си пред Антоний, Николай обвързва военната агресия в Украйна с българската история на християнството - Киев е част от земите, покръстени от български епископи. Затова "сраженията, които се водят в земите, за чието покръстване нашите предшественици, епископи и свещенослужители от България са вложили още през 10-ти и следващите векове живота и душата си, са битка, която се води вътре в нашите сърца".

Митрополитът твърди, че причината за избухването на войната е разколът между Московската и Вселенската патриаршия заради отказа на Русия да признае автокефалната украинска църква.

  • Украйна имаше две отделни митрополии - едната пряко подчинена на руския патриарх Кирил, в нарушение на статута, издаден още през 17-и век от вселенския патриарх;
  • Независимата от Русия Православна църква на Украйна получи автокефалия от патриарх Вартоломей през 2018 г. Това стана причина за прекратяване на отношенията между Москва и Константинопол.
  • "Един спор за църковна юрисдикция може да бъде разрешен само и единствено от позициите на християнската любов и на каноничното право. Всякакви други способи за неговото разрешаване, не дай Бог със светски методи и подходи, могат да направят конфликта още по-дълбок и това в момента се случва пред очите ни", казва Николай пред Антоний.

Пловдивският патриарх настоява "да бъде поправена грешката" - т.е. Русия да прекрати разкола и да признае самостоятелността на украинската църква - иначе "мирът няма да може да бъде възстановен".

Накрая той напомня на руския митрополит, че "математическото мнозинство няма никакво значение" в православната църква, която се управлява "съборно", а не централизирано. Руският патриарх е глава на над 100 млн. вярващи, но "в Православната църква всички епископи са равни и предимството по чест не означава предимство по права", казва още той.

Митрополитът призовава още "Нашия Господ Иисус Христос да просветли умовете ни и укрепи волята ни да се изскубнем от примките на лукавия, който е помрачил съзнанието ни до степен да забравим кои сме, какво е нашето призвание и каква е нашата мисия на този свят. А тя е да проповядваме любовта, да укрепваме мира и да работим денонощно за спасението на поверените ни от Бога души на православните християни".

  • Това не е първата среща на руския митрополит Антоний с членове на българския Синод, но никой от участвалите с него в службата на 6 декември не заемаше твърда позиция срещу опитите на Москва да влияе върху отношението на БПЦ върху статута на Православната църква на Украйна.
  • Предупреждение срещу недопустимата политическа мисия на руския митрополит беше отправено от "Демократична България" още при пристигането му.
  • В четвъртък ГЕРБ също излезе с декларация, в която партията настоява БПЦ "да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна".
  • В декларацията на ГЕРБ се настояваше още Синодът да реши "дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна".

Досега Светият Синод не е обяснил нито какви условия е поставял митрополит Антоний, нито дали има единна позиция по казуса, по който Николай явно застава на страната на Киев.

Руският митрополит и Митрофанова се срещнаха и с бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който си навлече сериозни критики на фона на протестите срещу появата на Антоний.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024