Шведите са доволни от отговора срещу пандемията, датчаните водят същия живот, а в САЩ са разединени Снимка: © Unsplash

Подходът на всички страни по света в отговор на пандемията Covid-19 е различен, но повечето хора вярват, че правителството им се е справило добре в овладяването на епидемията. Това сочат данните от последното проучване на мозъчния тръст Pew Research Center (Вашингтон). Цифрите, които са резултат от изследване в 14 страни с напреднала икономика, показват, че средно 73% от населението им одобрява действията на управляващите за ограничаването на коронавируса.

Въпреки това се оказва, че пандемията е действала не като обединител, а като разединител на повечето нации. Средно 46% от изследваните се чувстват по-обединени със сънародниците си сега, отколкото преди епидемията, докато 48% смятат, че пропастта е станала по-голяма. Това включва 77% от американците.

Средно 58% твърдят, че животите им са се променили по време на пандемията. Жените са почувствали повече косвените ефекти на вируса. 59% от хората смятат, че по-тясно международно сътрудничество е щяло да намали случаите на Covid-19 в страните им. Тази гледна точка е характерна за по-младите.

Анкетирани са 14 276 пълнолетни в периода 10 юни – 3 август 2020 г. 14-те държави, в които Pew Research Center са изследвали нагласите на хората, са САЩ, Канада, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Швеция, Великобритания, Австралия, Япония и Южна Корея.

Повечето хора смятат, че страната им се е справила добре в отговор на пандемията

73% от всички изследвани в 14-те страни са избрали отговора „Добре“ на въпроса как определят реакцията на правителството при овладяване на епидемията. Седем от 10 или повече граждани на Дания, Австралия, Канада, Германия, Нидерландия, Южна Корея, Италия и Швеция дават позитивна оценка. В Белгия, Франция, Япония и Испания това важи за малко повече от половината от хората.

Интересен е случаят на Швеция - страната бе подложена на огромни критики относно подхода си към овладяването на пандемията. Отворените ресторанти и барове, липсата на блокада и продължаването на нормалния начин на живот доведоха до над 5800 смъртни случая. 71% от гражданите на страната обаче са доволни от реакцията на управляващите.

Най-много положителни отговори се срещат в Дания - 95%, а най-много отрицателни – във Великобритания – 54 на сто. В САЩ хората също са разделени – 52% от тях дават отрицателна оценка, а 47% - положителна. В тези две страни обаче се наблюдава влиянието на политическите сили. 76% от поддръжниците на републиканците казват, че правителството се е справило добре, докато само една четвърт от тези на демократите се съгласяват с тях. 55% от стоящите вдясно британци подкрепят управляващите в отговора им срещу кризата, но 26% от тези вляво не го правят.

В Испания е точно обратното – 73% от поддръжниците на управляващата и клоняща вляво партия одобряват действията ѝ, докато 40% от тези вдясно не са съгласни.

Икономиките по света се свиват по невиждан от години начин заради Covid-19. Тези ефекти, разбира се, също оказват влияние върху резултатите. Гражданите, които смятат, че икономическата ситуация в страната им е добра, са по-склонни да отговорят, че правителството им се е справило с овладяването на епидемията. Изключение от правилото изглежда САЩ, където 78% от хората казват, че икономическата ситуация е добра.

Коронавирусът е променил много животи в тези 14 страни

Броят на смъртните случаи вследствие на Covid-19 варира от 100 до над 100 хиляди в изследваните страни по време на проучването. Всяка от тях е почувствала ефекта на коронавируса от тази гледна точка. Някои правителства наложиха пълни блокади, други – като тези на Швеция, Япония и САЩ, използваха различен подход.

Средно 58% от анкетираните казват, че пандемията е променила живота им значително или до определена степен, докато останалите 42% смятат, че или се наблюдава малка промяна, или никаква.

Около две трети или повече от анкетираните в Южна Корея, Швеция, САЩ, Великобритания, Япония и Канада казват, че животът им се е променил поне малко. Във всички тези страни, с изключение на Великобритания, правителствата не наложиха национална блокада и строга карантина.

Поне трима от 10 души в Южна Корея, САЩ, Швеция и Великобритания споделят, че животът им се е променил в значителна степен от началото на пандемията. Мнозинството в Испания и Италия – две от най-засегнатите европейски страни в първите етапи на разпространението на коронавируса, също забелязват промени.

В шест държави, около половината или повече хора споделят, че животът им не се е променил много след началото на епидемията. Това важи за 54% от нидерландците, 53% от австралийците и по 51% от французите и белгийците. Най-изразителни са резултатите в Дания, където цели 73% от гражданите са споделили, че животът им не се е променил особено. Това важи и за 61% от германците. Във всички тези страни, с изключение на Австралия, правителствата наложиха „голямо затваряне“ заради вируса.

В 12 от 14-те изследвани страни жените са по-склонни да твърдят, че животът им се е променил по време на пандемията. В девет от държавите пропастта между половете относно този компонент е 10 или повече процентни пункта. Това важи за Швеция, САЩ и Франция, където разликата е 15%.

Много жени по света се грижат за децата си или вършат неплатена работа от дома си. Затварянето на училища и детски градини също е повлияло на живота им в значителна степен. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – по-висок процент от жените във всяка от изследваните страни работят почасово, в сравнение с мъжете, а това значи и по-голям шанс работата им да е била прекратена по време на пандемията.

Пандемията е сближила хората?

Когато са попитани дали нацията им е по-обединена, или по-разединена вследствие на коронавирус епидемията, 46% от хората казват, че е по-обединена, а в противоположния лагер са малко повече – 48%. 77 на сто от американците твърдят, че държавата им е по-разединена отпреди. На другия полюс са датчаните – 72% от тях смятат, че са дори по-обединени.

Във всяка страна се забелязва тенденцията, че ако повече хора са отговорили, че държавата им се справя зле с отговора си срещу кризата, мнозинството смята също, че нацията е разединена.

Поддръжниците на десните популистки партии в Европа са по-склонни да отговорят, че нацията им е по-разединена, отколкото противниците на тези политически групи. Това важи в особена степен за Германия, където хиляди хора протестират срещу мерките на правителството за ограничаване на коронавируса.

Чувствата за национално разединение са свързани и с недоверието. В много страни, в които мнозинството от хората казват, че на повечето граждани не може да им се има доверие, се твърди, че нацията е по-разединена вследствие на пандемията. Особен пример е Франция, където 63% от анкетираните са споделили недоверието у своите сънародници.

По-голямо международно разбирателство, по-малко случаи на Covid-19

Положителните проби на коронавирус в света минаха 20 милиона, а в повечето държави оценката е, че този брой можеше да е по-малък, ако съществуваше по-широко международно сътрудничество. Зад това мнение се обединяват 59% от всички анкетирани. 71% от белгийците изтъкват това твърдение, а също 67% от британците и 65 на 100 от испанците.

Едва една пета от датчаните обаче мислят по този начин – 78% от тях смятат, че международното сътрудничество е нямало да доведе до по-големи промени. 56% от германците са на същото мнение.

Повечето млади хора вярват, че успехът за овладяването на пандемията се крие именно в по-тесните връзки между държавите. Голяма част от тях имат положителна оценка за ООН. Що се отнася до младите американци – между 18 и 29 годни, те дават по-висока оценка на СЗО от по-възрастните си сънародници и в същото време смятат, че международното сътрудничество би намалило значително броя на случаите на Covid-19.

Най-голямо разединение между поколенията по този въпрос се вижда в Австралия, където 61% от хората на възраст от 18 до 29 години казват, че международното сътрудничество в борбата с Covid-19 е нещо положително. Едва една четвърт от хората над 50 години смятат същото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024