Си Дзинпин подкрепи Путин срещу НАТО, с "демокрация" щели да преодолеят кризите Снимка: © Getty Images

Китай се присъедини към позицията на Русия против допълнително разширяване на НАТО на изток. Това стана ясно от подписания документ между президентите на двете държави в петък, след като Владимир Путин посети Си Дзинпин за откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Докато Русия и Китай се изправят пред все по-голямо напрежение от страна на САЩ и съюзниците им, президентите на двете държави призоваха Запада „да изостави подхода, характерен за Студената война“.

В съвместното изявление, публикувано от Кремъл, Путин и Дзинпин се обръщат към НАТО да се откаже от разширяването си в Източна Европа, осъждат създаването на блокове за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион и критикуват тристранния пакт за сигурност "Аукус" между САЩ, Обединеното кралство и Австралия.

Това е 38-та среща на двамата лидери от 2013 г. насам. На нея Москва и Пекин се ангажираха да засилят сътрудничеството за предотвратяване на "цветните революции" и външната намеса и обещаха да задълбочат още повече стратегическата координация помежду си.

Изявлението показва как Китай и Русия все повече намират общ интерес в отделните конфликти, които всяка една от тях води със западните сили, казват анализатори, цитирани от The Guardian.

"Страните се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО, призовават Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологизираните подходи на Студената война, да зачита суверенитета, сигурността и интересите на другите страни, разнообразието на техните цивилизационни и културно-исторически модели и да се отнася обективно и справедливо към мирното развитие на другите държави", се казва в документа.

В знак на "уважение към руските интереси" в Украйна - Китай заявява, че "разбира и подкрепя предложенията на Руската федерация за създаване на дългосрочни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа".

Същевременно в документа се разглеждат опасенията на Китай относно водените от САЩ търговски съюзи и съюзи в областта на сигурността в азиатския регион.

"Страните се противопоставят на формирането на затворени блокови структури и противопоставящи се лагери в Азиатско-тихоокеанския регион и остават изключително бдителни по отношение на отрицателното въздействие на американската индо-тихоокеанска стратегия върху мира и стабилността в този регион", се казва в изявлението на Путин и Си Дзинпин.

"Работим заедно, за да вдъхнем живот на истинския мултилатерализъм", е казал китайският президент на руския си колега, според превода на Кремъл. "Отстояването на истинския дух на демокрацията служи като надеждна основа за обединяване на света в преодоляването на кризите и отстояването на равенството", гласи посланието на двамата авторитарни лидери.

По време на двустранните преговори Путин е заявил на китайския си колега, че Русия е подготвила ново споразумение за снабдяване на Китай с 10 млрд. кубически метра природен газ от Далечния изток.

Срещата в петък е първият личен контакт на Си Дзинпин с чуждестранен лидер от близо две години. Китайският държавен глава не е напускал страната от януари 2020 г., когато тя се бореше с първоначалното огнище на Covid-19 и блокира централния град Ухан, където за първи път бе съобщено за вируса.

Той се готви да се срещне с повече от 20 лидери, докато в Пекин днес започват Зимните олимпийски игри. Самолетът на Путин кацна в китайската столица в петък следобед, съобщи китайският държавен телевизионен оператор CCTV. След срещата двойката се е отправила на церемонията по откриването на Олимпиадата.

Много държави като САЩ, Австралия, Канада и Великобритания осъществиха дипломатически бойкот на Игрите заради обвиненията срещу Пекин за неспазване на човешките права в Тайван, Хонконг, Синдзян, Тибет. Путин заяви, че подкрепя Китай и застава срещу тайванската позиция за независимост на острова.


Инфографика: Три теории за произхода на богатството на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023