Слави води битка с фактите. Губи я

"Още ли уважавате Ахмед Доган?", "Кога ще покажеш декларацията?", "Кога ще има концерт на стадион "Васил Левски"?" - това бяха най-острите и неудобни въпроси, на които Слави Трифонов се нагърби да отговаря в пряка линия по ТВ 7/8 навръх 6 септември.

Ако не сте изгубили близо час и половина от почивния си ден в следене на предизборното студио на Трифонов - не сте изпуснали нищо.

Новата фикс-идея на ИТН - референдум за "президентска или полупрезидентска република" - си остава първа тема на кампанията, рекламирана с вицове назаем за 7-те самураи. "Суверенът" пак е актуален. Якето пак е кожено. ИТН не били съборили правителството, само са напуснали коалицията. Кирил Петков и Асен Василев не трябва да имат нищо общо с изпълнителната власт, защото гледали Слави Трифонов в очите и го лъгали. А който не се срамува да гледа Слави Трифонов в очите и да лъже, "трябва да е много нагъл".

Между лексиконните въпроси и саморефлексиите "Аз не се чувствам като политик" - лидерът на ИТН опита да предложи и няколко "алтернативни факти" като оправдания.

1. Македонияяя

"Събраха се всички партии и пуснаха Македония да преговаря с ЕС, без да изпълнява условията, които България постави", обяви Слави Трифонов, след като не успя да скрие изненадата си, че "хората не се вълнуват особено от Македония" на фона на всички останали проблеми около себе си.

Само че преговори няма. Няма и безусловно "пускане" нито на Скопие, нито на Тирана. От юни 2022 г. досега се е провела единствено една междуправителствена конференция с ЕС.

Истинските преговори няма да започнат, преди македонската конституция да бъде променена, така че да включи и българите сред основополагащите си народи.

Това беше едно от четирите изрични условия на последната декларация на 47 Народно събрание по казуса - приета със 170 гласа въпреки съпротивата на ИТН.

2. "Ма то залегна"

Един от въпросите на зрителите към Слави Трифонов беше защо ИТН не събра съмишленици в Народното събрание за приемане на трите точки от референдума от 2016 г. - мажоритарни парламентарни избори, партийна субсидия от 1 лв./глас и задължително гласуване.

"Не беше ли грешка, че това, за което се борите от 2016 насам, не залегна в коалиционното споразумение като главен приоритет?", пита зрителят.

"Ма то залегна, но не като главен приоритет", отговори Трифонов, "заложихме и Македония, и решенията от референдума. Но в един момент, като започнахме да действаме заедно, се оказа, че това въобще тях не ги интересува. Въобще".

Всъщност ИТН подписа споразумението независимо, че в него няма нито една от точките на референдума като изричен ангажимент на новото правителство.

"Точка 29 - Влизане в диалог за обсъждане на промяна на изборната система" е единственият намек за мажоритарен вот в него. Партийните субсидии изобщо не са тема на документа, който скрепи кабинета "Петков". Задължителното гласуване съществува и в действащия Изборен кодекс като декларативен текст, който няма никаква правна сила.

ИТН пропусна две възможности да състави кабинет и да осмисли вота на референдума. Това, което Слави наистина направи, е да изпълни обещанието и да връща 7/8 от полагаемото се държавно финансиране обратно на МФ.

От този жертвоготовен жест обаче нямаше никаква политическа полза. Трифонов отказа да стъпи в Народното събрание, изпрати шахматистката Антоанета Стефанова да върне мандата в президентството през април 2021, компрометира отношенията си с всички останали с прибързаната номинация на Николай Василев за премиер, когото "надгради" с кандидатурата на търговец на спортни стоки през август 2021.

"Паркирането" като пета политическа сила с по-малко от 10 процента доверие в 47 Народно събрание не е изненада, а логическо следствие от това, което (не) "залегна" в приоритетите на ИТН.

3. Кой кого покани?

"Не харесвам хора, които се предлагат. Те дойдоха и се предложиха - Кирил Петков, Асен Василев и този на образованието, как се казваше, Денков" - с този коментар Слави Трифонов претопли стария спор от лятото на 2021 г. за преговорите му с тогавашните служебни министри.

Тезата, че Петков, Василев и Денков са предвидили победата на ИТН през юли 2021 и са решили да "прескочат борда" на кабинета "Янев", беше лансирана от Трифонов още миналото лято. Тогава тя беше отхвърлена от Петков, който твърдеше, че поканата за преговори е дошла от страна на "член на ИТН", а не по негова собствена инициатива.

Сходно твърдение даде и Тошко Йорданов пред журналисти в края на юли 2021 г., когато каза: "Ние поканихме (Асен Василев), защото публичният му образ е изключително добър". Версията на Йорданов беше, че преговорите са се провалили заради това, че Василев е държал твърдо да остане финансов министър - против волята на ИТН - а след като то не е прието, Петков и Денков също са отказали предложените постове.

4. "Излезе една социология и никоя медия не я каза"

"Днес излезе една социология, която дава на ИТН 7 процента, ама никоя медия не я каза. А вчера излезе една друга, която ни дава 3.9 и всички я казаха. Защо е така?", учуди се Трифонов.

Обвинението срещу медиите, които едва ли не са се наговорили да заглушават високите спортни постижения на ИТН, щеше да е тежко, ако беше вярно.

Заслужено или не - изследването на "Медиана", публикувано на 6 септември, се превърна в основна политическа новина на деня заради твърдението, че "Има такъв народ" има почти два пъти по-висок резултат от засечения в две последователни по-ранни проучвания на "Тренд" и "Алфа Рисърч".

Същата агенция прогнозираше, че ГЕРБ ще е първа сила през ноември 2021, че БСП ще вземе над 20 процента през април 2021, но това е подробност от пейзажа.

Дали медиите са длъжни да дават трибуна на всяка предизборна фантазия, е отделен въпрос. Но самият Слави Трифонов коментира, че поръчва свои проучвания на "Kantar", които нямат българско подразделение и резултатите им са се различавали драстично от местните "лидери" на пазара - т.е. дори той няма доверие на това, което се мери в България.

Грешките на социологията от последните избори ще влязат в учебниците. Но същото се отнася и за провала на ИТН от първа политическа сила през юли 2021 до "гордите" 7% - подарък от Кольо Колев (главният социолог на "Медиана").

Ако има новина от "Живата връзка" - тя е в онова, което липсваше в сравнение с миналогодишната му версия преди изборите през ноември 2021 г.

Тогава все пак се чуваше и директна критика от гласоподаватели на ИТН, които бяха недоволни от неподготвеността на ИТН за политиката и от еднопосочната комуникация на човека, на когото бяха поверили гласа си.

Този път разколебаните напълно са изгубили интерес към шоуто.

Останали са онези, за които отношенията на Трифонов с Румен Радев са също толкова важни, колкото въпроса дали ще се появи на концерта на Софи Маринова. А отговор няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024