Хиляди българи от колцентрове за финансови инвестиции са под риск от арест, твърди разследване на БНТ

Когато в началото на януари месец тази година представители на прокуратурата, ДАНС и следствието влязоха в офисите на NEXO, първото впечатление беше, че става дума за международна операция. Причината - по същото време в София бяха претърсени 5 офиса в рамките на съвместно разследване за трансгранична престъпност, свързана с фалшиви крипто инвестиции, в което участват Германия, Сърбия, Кипър и България.

В следващите няколко дни бързо се разбра, че "българска финансова институция" е подала сигнала срещу NEXO, а две седмици по-късно проведената съвместна акция на службите, по време на която в София и Бургас бяха претърсени 24 локации, премина без много медиен шум.

От 2017 г. насам в България има десетки акции на германската прокуратура в български колцентрове, като до момента са арестувани 15 български граждани, показва разследване на журналистката Богдана Лазарова от БНТ. Делото на 16-ия в момента е в съда.

Става дума за млади хора, работили или в момента работещи в колцентрове. Те звънят на граждани на Германия, Австрия, Великобритания, Гърция и други западноевропейски държави и ги убеждават да "инвестират" във валутни сделки онлайн.

Сделките са фиктивни, а парите на жертвите след това се отклоняват в други сметки.

Онова, което прави впечатление е, че се появяват официални съобщения за предаване единствено само за младежи от най-ниските нива на въпросните фирми. През 2021 г. антимафиоти влязоха в голф комплекса "Пирин Голф" край Разлог и арестуваха счетоводителката на небезизвестният Гал Барак - израелец, наричан "Вълка от София".

Младата жена - майка на 7-месечно бебе, и съпругът й бяха изведени с белезници. Разследването се води от прокуратурата в Бамберг, Бавария, съвместно с австрийските институции. По-късно самият Гал Барак беше задържан у нас през 2019 г. и предаден на австрийските власти.

Барак идва у нас през 2014 г. и регистрира фирмите за търговия с финансови инструменти. Смята се, че от схемите му са пострадали хиляди европейци, които са загубили над 100 млн. евро. Като инвеститор у нас Барак не си крие, напротив - има снимки с Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

В момента се смята, че около 5000 българи, работили в колцентрове за предлагане на онлайн финансови инвестиции, са под риска от арест. Особено нашумя случаят на вече екстрадираният в Германия Иван Тилев от Пловдив, който миналото лято, докато си подновява задграничния паспорт, бива осведомен, че му е издадена Европейска заповед за арест.

Обвинението на немската прокуратура е за участие в организирана престъпна група за финансови измами в размер на 14 млн. евро. На място му слагат белезниците и въпреки протестите на близките му, младият мъж е екстрадиран и в момента е в затвора в баварския град Хоф.

Работа на онлайн търговци като Тилев е да привличат инвестиции към различни платформи за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро. Младите хора от колцентровете са представят за лични брокери, а инвеститорите-жертви получават достъп до приложение, от което уж следят как растат парите им.

Проблемът е, че платформите са без лиценз, но имитират като външен вид и звучене на домейна на лицензирана такава. Освен това в ЕС търговията с бинарни опции е забранена за физически лица, тъй като е високорискова.

Бинарните опции са тип предвиждане за покачване или намаляване на цената на финансови активи. Когато хората, които участват в закупуването на такъв тип опции влязат в схемата, първоначално печелят определени суми до момента, в който техните активи не се източат от измамниците. След това връзката с тях се прекъсва и те губят абсолютно всички пари, които са инвестирали.

Конкретно Тилев се смята, че е измамил хора в Германия за 800 хил. евро. Той е работил за 2500 лева твърда заплата и бонуси за продажби, които са между 2000 и 3000 лева на месец, казва баща му Димитър Тилев пред БНТ.

Тезата на 23-годишния българин е, че не е знаел за извършеното деяние и не е имал обратна връзка с клиентите си, нито достъп до сметките, а просто е работил на трудов договор и е търсил клиенти, които да инвестират в съответната платформа.

В разследването на БНТ Богдана Лазарова показва и други млади хора, които са започнали работа в подобен тип колцентрове и са предлагали на потребители от чужбина да инвестират пари, срещу които да изкарват добри печалби на финансовите пазари. В началото инвестицията е малка - от 200-250 евро и след това, ако клиентът е заинтересован, се предава към друг отдел, т.нар. акаунт мениджъри.

Само от един офис на ул. "Черковна" 38 са обвинени седем младежи за измама на стотици германци, всеки за над милион и половина евро. Шест от арестуваните вече са в Германия. Един от тях е Тилев.

Според прокуратурата в Германия, страната ни е „меката на колцентровете“, тъй като от България измамата се ръководи много лесно. От една страна тук работят подготвени младежи, които говорят по няколко езика, но също така младите хора са лесно подлагани на манипулация и без да знаят накрая биват арестувани и обвинени.

Случаите на Тилев и неговите колеги са взети веднага на въоръжение от "Възраждане", които изпращат въпроси до българската прокуратура и питат защо е допуснато български гражданин да бъде разследван, обвинен и съден в чужда държава за престъпления, които се твърди, че са извършени на територията на България".

Всъщност, от разказа на бащата на Тилев пред БНТ се разбира, че хората от колцентровете на практика се представят за германци - те се обаждат от германски телефонни номер, използват германски имена и говорят на немски.

За подобна измама обаче у нас са предвидени до 6 г. затвор, а в Германия - до 15 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024