Трагедията от Бергамо може да се повтори - този път в Източна Германия Снимка: © Getty Images

Възможно ли е трагедията с Covid-19 от Бергамо да се повтори в държава като Германия? Има ли опасност здравната система да се претовари до такава степен, че лекарите да се принудят да избират кого от нуждаещите се пациенти да включат на кислород и кого - не, заради липсата на ресурс?

"Цайт" предупреждава, че ситуацията в саксонската община Ерцгебирге става драматична. С 550 нови инфекции на 100 000 от населението това е най-тежко засегнатият район в цяла Германия. Нивото на заразяване всъщност е много по-високо. При около 3000 теста в Ерцгебирге през миналата седмица се оказва, че 1560 са положителни - повече от 50%.

Населението на общината се състои от голям брой възрастни хора, а хоспитализациите през последните дни нарастват лавинообразно. Негативната тенденция се пренася и върху статистиката за починалите.

През изминалата седмица в Ерцгебирге остават само три свободни интензивни легла. Цялата провинция Саксония е притеснена от претоварване на болничната система. От общо 1516 интензивни легла на нейна територия свободните са само 177.

Медицинският директор на болница в местния град Ауе Ян Валенборн обмисля какви може да са последиците, ако новите ограничителни мерки срещу Covid-19 не дадат ефект.

"Какво ще стане, ако възникне въпросът дали сериозно болни хора в най-високата възрастова група, например над 90 години или с деменция, да бъдат водени в болницата в последните часове на живота си? Означава ли това, че ще трябва да лишим от интензивно легло човек на 45 години със сериозни усложнения от Covid-19?", казва той пред "Цайт". Лекарят подозира, че подобни казуси може да възникнат скоро в местните клиники.

Почти всички заети интензивни легла в неговата болница са заети от Covid-пациенти. И това е ситуацията в целия регион на бившата източногерманска провинция. Някои от болниците отчитат до 20% смъртност сред хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция. Процентът се увеличава до 40 на сто за онези от тях, които се приемат в реанимацията. Все повече от тежко болните са хора в по-ниска възрастова група.

Заради заболяванията на медицинския персонал в лечебните заведения става все по-трудно да подсигурят Covid-отделенията с лекари и сестри.

Доскоро Саксония се справяше с натиска върху болниците, като прехвърляше пациенти от една община в друга - особено към Лайпциг, където броят на заболелите не е толкова висок. Но директорът на тамошната университетска клиника Кристоф Йостен предупреждава, че няма да издържат още много дълго при това темпо. И все пак не смята, че ще се повтори драмата от Бергамо - Германия разполага с повече ресурси, повече хора, страната е на върха на световната медицина.

Капацитетът в момента обаче не е безкраен. В цялата провинция има не повече от 40 интензивни линейки, които могат да транспортират обдишвани, тежко болни пациенти към други болници.

Натиск върху системата има не само в Саксония, но и в други източни провинции като Бранденбург. В целия район на Обершпреевалд-Лаузиц, където заболеваемостта също е около 500 нови болни на 100 000 души от населението има само една болница.

Една пета от персонала й липсва - някои са болни от Covid-19. Болницата излиза с апел за подкрепа, защото се намира "на ръба на ситуация, която вече не е контролируема". Толкова много от болните в интензивното отделение се оказват неспасяеми, че персоналът понякога има нужда от психологическа грижа. Никога досега не са попадали в подобна ситуация, дори да имат дългогодишен опит в интензивната медицина.

Затова лекарите са особено възмутени от нежеланието на някои от местните жители да спазват елементарните противоепидемични правила или задължителната карантина за доказано болните от Covid.

Както Саксония, така и почти цяла Източна Германия не беше засегната по време на първата вълна от пандемията. Сега обаче ситуацията в провинцията показва колко опасен е вирусът.


"Как да говорим за мерките срещу Covid като зрели хора": Урокът на Ангела Меркел

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)

Как Япония бори Covid-19: С правилна култура, традиция в носенето на маски и без твърд локдаун


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024