Снимка: © Getty Images

Възможно ли е трагедията с Covid-19 от Бергамо да се повтори в държава като Германия? Има ли опасност здравната система да се претовари до такава степен, че лекарите да се принудят да избират кого от нуждаещите се пациенти да включат на кислород и кого - не, заради липсата на ресурс? 

"Цайт" предупреждава, че ситуацията в саксонската община Ерцгебирге става драматична. С 550 нови инфекции на 100 000 от населението това е най-тежко засегнатият район в цяла Германия. Нивото на заразяване всъщност е много по-високо. При около 3000 теста в Ерцгебирге през миналата седмица се оказва, че 1560 са положителни - повече от 50%. 

Населението на общината се състои от голям брой възрастни хора, а хоспитализациите през последните дни нарастват лавинообразно. Негативната тенденция се пренася и върху статистиката за починалите. 

През изминалата седмица в Ерцгебирге остават само три свободни интензивни легла. Цялата провинция Саксония е притеснена от претоварване на болничната система. От общо 1516 интензивни легла на нейна територия свободните са само 177. 

Медицинският директор на болница в местния град Ауе Ян Валенборн обмисля какви може да са последиците, ако новите ограничителни мерки срещу Covid-19 не дадат ефект. 

"Какво ще стане, ако възникне въпросът дали сериозно болни хора в най-високата възрастова група, например над 90 години или с деменция, да бъдат водени в болницата в последните часове на живота си? Означава ли това, че ще трябва да лишим от интензивно легло човек на 45 години със сериозни усложнения от Covid-19?", казва той пред "Цайт". Лекарят подозира, че подобни казуси може да възникнат скоро в местните клиники. 

Почти всички заети интензивни легла в неговата болница са заети от Covid-пациенти. И това е ситуацията в целия регион на бившата източногерманска провинция. Някои от болниците отчитат до 20% смъртност сред хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция. Процентът се увеличава до 40 на сто за онези от тях, които се приемат в реанимацията. Все повече от тежко болните са хора в по-ниска възрастова група.

Заради заболяванията на медицинския персонал в лечебните заведения става все по-трудно да подсигурят Covid-отделенията с лекари и сестри. 

Доскоро Саксония се справяше с натиска върху болниците, като прехвърляше пациенти от една община в друга - особено към Лайпциг, където броят на заболелите не е толкова висок. Но директорът на тамошната университетска клиника Кристоф Йостен предупреждава, че няма да издържат още много дълго при това темпо. И все пак не смята, че ще се повтори драмата от Бергамо - Германия разполага с повече ресурси, повече хора, страната е на върха на световната медицина. 

Капацитетът в момента обаче не е безкраен. В цялата провинция има не повече от 40 интензивни линейки, които могат да транспортират обдишвани, тежко болни пациенти към други болници. 

Натиск върху системата има не само в Саксония, но и в други източни провинции като Бранденбург. В целия район на Обершпреевалд-Лаузиц, където заболеваемостта също е около 500 нови болни на 100 000 души от населението има само една болница. 

Една пета от персонала й липсва - някои са болни от Covid-19. Болницата излиза с апел за подкрепа, защото се намира "на ръба на ситуация, която вече не е контролируема". Толкова много от болните в интензивното отделение се оказват неспасяеми, че персоналът понякога има нужда от психологическа грижа. Никога досега не са попадали в подобна ситуация, дори да имат дългогодишен опит в интензивната медицина. 

Затова лекарите са особено възмутени от нежеланието на някои от местните жители да спазват елементарните противоепидемични правила или задължителната карантина за доказано болните от Covid. 

Както Саксония, така и почти цяла Източна Германия не беше засегната по време на първата вълна от пандемията. Сега обаче ситуацията в провинцията показва колко опасен е вирусът. 


"Как да говорим за мерките срещу Covid като зрели хора": Урокът на Ангела Меркел

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)

Как Япония бори Covid-19: С правилна култура, традиция в носенето на маски и без твърд локдаун


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?