Снимка: © Getty Images

Възможно ли е трагедията с Covid-19 от Бергамо да се повтори в държава като Германия? Има ли опасност здравната система да се претовари до такава степен, че лекарите да се принудят да избират кого от нуждаещите се пациенти да включат на кислород и кого - не, заради липсата на ресурс?

"Цайт" предупреждава, че ситуацията в саксонската община Ерцгебирге става драматична. С 550 нови инфекции на 100 000 от населението това е най-тежко засегнатият район в цяла Германия. Нивото на заразяване всъщност е много по-високо. При около 3000 теста в Ерцгебирге през миналата седмица се оказва, че 1560 са положителни - повече от 50%.

Населението на общината се състои от голям брой възрастни хора, а хоспитализациите през последните дни нарастват лавинообразно. Негативната тенденция се пренася и върху статистиката за починалите.

През изминалата седмица в Ерцгебирге остават само три свободни интензивни легла. Цялата провинция Саксония е притеснена от претоварване на болничната система. От общо 1516 интензивни легла на нейна територия свободните са само 177.

Медицинският директор на болница в местния град Ауе Ян Валенборн обмисля какви може да са последиците, ако новите ограничителни мерки срещу Covid-19 не дадат ефект.

"Какво ще стане, ако възникне въпросът дали сериозно болни хора в най-високата възрастова група, например над 90 години или с деменция, да бъдат водени в болницата в последните часове на живота си? Означава ли това, че ще трябва да лишим от интензивно легло човек на 45 години със сериозни усложнения от Covid-19?", казва той пред "Цайт". Лекарят подозира, че подобни казуси може да възникнат скоро в местните клиники.

Почти всички заети интензивни легла в неговата болница са заети от Covid-пациенти. И това е ситуацията в целия регион на бившата източногерманска провинция. Някои от болниците отчитат до 20% смъртност сред хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция. Процентът се увеличава до 40 на сто за онези от тях, които се приемат в реанимацията. Все повече от тежко болните са хора в по-ниска възрастова група.

Заради заболяванията на медицинския персонал в лечебните заведения става все по-трудно да подсигурят Covid-отделенията с лекари и сестри.

Доскоро Саксония се справяше с натиска върху болниците, като прехвърляше пациенти от една община в друга - особено към Лайпциг, където броят на заболелите не е толкова висок. Но директорът на тамошната университетска клиника Кристоф Йостен предупреждава, че няма да издържат още много дълго при това темпо. И все пак не смята, че ще се повтори драмата от Бергамо - Германия разполага с повече ресурси, повече хора, страната е на върха на световната медицина.

Капацитетът в момента обаче не е безкраен. В цялата провинция има не повече от 40 интензивни линейки, които могат да транспортират обдишвани, тежко болни пациенти към други болници.

Натиск върху системата има не само в Саксония, но и в други източни провинции като Бранденбург. В целия район на Обершпреевалд-Лаузиц, където заболеваемостта също е около 500 нови болни на 100 000 души от населението има само една болница.

Една пета от персонала й липсва - някои са болни от Covid-19. Болницата излиза с апел за подкрепа, защото се намира "на ръба на ситуация, която вече не е контролируема". Толкова много от болните в интензивното отделение се оказват неспасяеми, че персоналът понякога има нужда от психологическа грижа. Никога досега не са попадали в подобна ситуация, дори да имат дългогодишен опит в интензивната медицина.

Затова лекарите са особено възмутени от нежеланието на някои от местните жители да спазват елементарните противоепидемични правила или задължителната карантина за доказано болните от Covid.

Както Саксония, така и почти цяла Източна Германия не беше засегната по време на първата вълна от пандемията. Сега обаче ситуацията в провинцията показва колко опасен е вирусът.


"Как да говорим за мерките срещу Covid като зрели хора": Урокът на Ангела Меркел

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)

Как Япония бори Covid-19: С правилна култура, традиция в носенето на маски и без твърд локдаун


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос