Модерни дрехи на изключително ниски цени, почти безкраен каталог от продукти и натрапчив маркетинг в социалните мрежи - такъв е бизнес моделът на китайския гигант за бърза мода Shein, който продължава да набира популярност в световната модна индустрия.

През последното десетилетие онлайн търговеца за евтини стоки се превърна от малко позната марка сред по-възрастните купувачи в един от най-големите търговци на бърза мода в световен мащаб. Китайската фирма, която продава и огромна гама от продукти за красота и дома, удвои печалбата си до над 2 млрд. долара през миналата година, като реализира по-голяма печалба от шведската модна група H&M и британските Primark и Next.

За нейния възход в бизнес средите разказва британската медия BBC. Компанията е създадена в Китай през 2008 г. от предприемача Крис Сю и първоначално се занимава само с продажба на сватбени рокли онлайн под името ZZKKO. С течение на времето малкия бизнес се развива и разширява гамата от предлагани продукти.

Оттогава насам той се е превърнал в глобален гигант, известен най-вече с продажбата на модерни дрехи, предимно за клиенти от поколението Z. Една от тях е 17-годишната Михаела, която споделя пред BCC, че най-голямата поръчка, която е правила в Shein, е на стойност 150 паунда. С нея тя е закупила над 16 продукта.

Подобно на милиони други млади хора, тя е голям фен на гиганта за свръхбърза мода, най-вече заради достъпните цени. Казва, че "купува повече" отчасти и заради инфлуенсърите в YouTube, които предлагат кодове за отстъпки в Shein.

Малко преди Коледа Мело - блогърка от Париж, качва видеоклип в профила си в Instagram, в който показва лъскави, блестящи парти рокли от каталога на електронния магазин.

"Коя от тях бихте облекли за Коледа и коя за Нова година?", пита френската създателка на съдържание своите 75 000 последователи.

В описанието на клипа тя отбелязва Shein и предлага на зрителите си код за 15% отстъпка от всички техни поръчки на дрехи.

Мело е само една от хилядите инфлуенсъри в TikTok и Instagram, които работят с китайската фирма, за да публикуват т.нар. "haul" видеа - съдържание, в което те показват новите си закупени придобивки. Тези влиятелни личности канят последователите си да посещават често сайта на Shein и популяризират техни събития, свързани с разпродажби.

Според експерти в бизнеса именно тази стратегия в социалните мрежи е ключът към успеха на китайското модно предприятие. Според доклад, изготвен от британския финансов сайт Money.co.uk, Shein е изпреварила гиганти като Nike и Adidas като най-търсения бранд за дрехи в Google марка за дрехи, както и Zara и Macy's по онлайн продажби.

Няколко разследвания от последната година обаче показват шокиращи разкрития за етиката на компанията, свързани с нарушения на човешките права и неустойчив за околната среда модел. Съществуват опасения относно въздействието на масовото производство на евтини дрехи върху околната среда и отпадъците, които то създава.

Миналата година група американски законодатели поискаха Shein да бъде разследвана във връзка с твърденията, че за производството на някои дрехите се използва принудителен труд на уйгури (тюркска етническа група - б.ред.) в Китай.

Компанията се изправи и пред обвинения за нарушаване на авторските права заради направата на точни копия на вече съществуващи продукти от други марки.

17-годишната Михаела казва, че е наясно с тези обвинения и е особено загрижена за количеството пластмаса, което Shein използва в опаковките си. Тя обаче е на мнение, че повечето модни марки са подложени на подобни критики и "не всеки може да си позволи дрехи от висок клас".

"Подсъзнателно се чувствам доста зле, когато купувам неща [от Shein], но в същото време е удобно", споделя тя пред BBC.

Бизнес моделът на китайския гигант е подобен на този на Amazon, тъй като си партнира с хиляди доставчици от трети страни. Отделно той предлага ускорен вариант на модела "тествай и повтаряй" - компанията пуска определен артикул в много малки количества - между 100 и 200 бройки - и на база интереса и продажбите решава колко още да произведе.

Марката може да създаде нов артикул само за 25 дни - процес, който на други търговци на дребно би отнело месеци.

В момента Shein проучва планове да излезе на Лондонската фондова борса. По неофициална информация гигантът първоначално е искал да пусне акциите си на борсата в САЩ, но инвеститорите са били предпазливи.

Подобни опасения има и във Великобритания, където някои твърдят, че притесненията относно екологичните, социалните и управленските стандарти на компанията могат да отблъснат потенциални инвеститори. Други обаче твърдят, че подобно голямо листване на борсата в Лондон може да бъде много полезно и може да даде нов тласък на британската икономика.

Снимка на дрехи Да забавим бързата мода. Франция подготвя закон, с който да се справи с бизнеси като Shein и Temu


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024