"Винаги какво, никога как": Поуките от първата среща с експертите на "Има такъв народ"

"Добър урок за опозиционните партии да се поограничат с критиките си на властта и да направят вече своята позитивна заявка защо трябва да гласуваме за тях" - така икономистът Евгений Кънев коментира представянето на експертните екипи на "Има такъв народ" от Слави Трифонов на 26 февруари.

Точно седмица преди началото на официалната предизборна кампания новата партия показа лицата и идеите, с които ще се бори за депутатски места в 45 Народно събрание.

Изненадите в "Има такъв народ" дойдоха още в първите минути на представянето. Наред с непознатите нови лица, които за първи път вземат думата в обществения дебат, в експертния екип бяха представени хора като д-р Андрей Чорбанов, Мика Зайкова, Иван Хиновски - няколко от най-често търсените говорители в националния ТВ-ефир заради предполагаемо неутралния им политически профил. Само в последния месец например имунологът е участвал в 14 предавания в медии като БНТ, Нова ТВ, bTV, БСТВ, BG on air и 7/8 ТВ, за да развива "алтернативните" си идеи за ваксините, маските и ограничителните мерки за коронавируса.

Бившият директор на НЕК Иван Хиновски беше част от инициативен комитет против изграждането на АЕЦ Белене при кампанията за референдума през 2012-2013 г. Сега той застава зад програмата на ИТН, в която се говори за "запазване на ролята на ядрената енергетика в националния енергиен микс", но без конкретика по въпроса за руските реактори.

Колкото до Николай Радулов, който поема сектор "Сигурност" в "Има такъв народ", той вече разполага с опит в парламентарните избори - през 2014 г. беше кандидат-депутат на коалицията, формирана около ББЦ на Николай Бареков.

Публичният им капитал ще се прелее към новосъздадената формация на Слави Трифонов. Досега "Има такъв народ" можеше да се похвали с една успешна национална кампания от референдума през 2016 г., но не и със стабилната конструкция от кадри на една класическата политическа партия.

От гросмайстора Антоанета Стефанова до учителката по история от Черноочене Юлия Чортленева - поне по една жена присъстваше в почти всеки от екипите на ИТН. Незнайно защо, нито една от тях не получи думата при представянето на секторните политики на партията.

Неясен остана и въпросът дали експертите, представени на 26 февруари, ще са и политически отговорните лица, т.е. ще застанат ли начело на депутатските листи на ИТН. Единственият анонс по тази тема беше собственото позициониране на Слави Трифонов на водаческото място в избирателните райони Варна и Стара Загора.

Съспенсът ще се задържи поне още седмица до момента, в който кандидатите за народни представители бъдат регистрирани в ЦИК и "маските ще паднат" във всички партии и коалиции.

Изключвайки техническите гафове в началото на излъчването, избраният формат на първа среща между публиката и бъдещите претенденти за държавното управление явно намери аудиторията си. Над 9000 души следяха едновременно прякото включване във facebook-канала на Слави Трифонов в петък вечер, а записите имат над 440 000 гледания.

"Като майстор на шоуто, Слави се беше постарал и това да стане шоу", пише Евгений Кънев в своя анализ. "Нали PR-те казват, че 85% от хората решават дали да ти гласуват доверие според как изглеждаш и говориш, само 15% се вълнуват какво точно казваш. Особен акцент имаше в биографичното представяне на иначе преобладаващо непознати за мен експерти. Голяма част от времето беше отделено за титли, звания, степени и длъжности за демонстрация на експертизата. Също добро впечатление ми направи, че голяма част от експертите бяха завършили в чужбина, т.е вероятно е да са се върнали в България заради политиката".

"Трето, че повечето са в млада или зряла възраст, малцина са възрастни хора (което само по себе си не е лошо, но често върви с остарели представи за света). Четвърто, че излъчват интелект, което разкрива потенциал за успешен политически маркетинг с “таланта на народа” по време на кампанията", пише Кънев.

Той обаче обръща внимание на слабостите в тезите и начина на тяхното представяне.

"Стилът беше декларативен, с много пожелателно мислене и с минимална, ако въобще имаше някаква конкретика. Но пък имаше изобилие от намерения, планове, стратегии , програми. Това от което страдат партийните заявки по принцип. Винаги какво, никога как", посочва Кънев.

Той критикува част от кандидатите на "Има такъв народ" за това, че предложенията им "издават познания по принцип, но не и на проблемите в секторите, особено в контекста на правото на ЕС".

"Имаше и тъжни картинки като експертите по право - които макар и да изглеждат професионалисти - им се налага да облекат в разум безумни идеи като прекия избор на главен прокурор. Сякаш не може Статуквото да си го издигне и пряко избере", казва икономистът.

Той подчертава и една забележителна липса при дефинирането на дефектите в съществуващата управленска реалност: "проблемът със Сарайския модел не е назован, явно се подразбира, че мажоритарните избори ще го премахнат. Или затвърдят?".

За добро или за лошо - дотук Трифонов изпреварва всички останали системни играчи, които ще се борят за представителство в 45 Народно събрание и които още пазят в тайна програмите си за управление.


Д-р Александър Симидчиев няма да е в листите на ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024