Влад Тенев попадна в "Залата на славата" на Forbes заедно с ЛеБрон Джеймс, Риана и Зукърбърг Снимка: © Getty Images

Съоснователят на Robinhood Влад Тенев влезе в „Залата на славата“ на Forbes, в която попадат 30 известни личности.

Класацията е изготвена по повод 10-ата годишнина на поредицата „30 под 30“. От Forbes са подбрали 30-те най-добри бизнесмени, попадали някога в подреждането. Те са избрани измежду 100 хиляди номинирани в рамките на десетилетие.

Тенев, който сега е на 34, влезе в класацията през 2013. Тогава, заедно с колегата си от Станфорд Баджу Бхат, създадоха приложението за търговия с акции, което не изисква посредници и плащане на комисиони от страна на потребителите.

Влад Тенев попадна в "Залата на славата" на Forbes заедно с ЛеБрон Джеймс, Риана и Зукърбърг

Влад Тенев е роден в България в семейството на двама служители в Световната банка, но израства във Вашингтон. Завършва финанси, прави революция в брокерската индустрия с трейдинг модела на Robinhood и състоянието му към 1 декември 2021 г. се оценява от Forbes на 1,6 милиарда долара. По-рано през годината Bloomberg го определи за най-богатия българин.

В „Залата на славата“ на „30 под 30“ Тенев влиза заедно с Бхат, като цитатът, с който двамата са представени, гласи: „Младите хора не вярваха, че светът на инвестициите е създаден за тях. Затова ние създадохме Robinhood – точно за тези клиенти“.

Когато съоснователите на приложението дебютират в класацията на Forbes през 2013, стартъпът се оценява на 250 милиона долара. Сега Robinhood има 22 млн. потребители. Платформата пусна акциите си на борсата през юли и в момента има пазарна капитализация от 25 млрд. долара. Тенев държи 10,5% от акциите.

Не всичко от създаването на Robinhood досега е „розово“. През март 2020 технически срив спря работата на услугата точно когато огромната част от клиентите й се опитваха да преместят парите си, за да избегнат загуба или да осъществят печалба от нестабилността на борсите.

По време на аферата с акциите на „Gamestop“ през 2021 приложението ограничи възможността на потребителите си да купуват акции от фирмата за видео игри и да осъществят печалби заради надутата изкуствено пазарна капитализация. Тогава Robinhood бяха подложени на атака от клиентите си, които ги обвиниха, че играят не в тяхна полза, а за изгодата на хедж фондовете, оказали се в изключително тежка ситуация след загуба на милиарди долари. Платформата на Тенев също претърпя сериозни финансови поражения.

Кои са останалите в „Залата на славата“ на Forbes?

"Залата на славата" Forbes - Риана, Майли Сайръс

Сред попадналите в класацията личат имената на поп звездите Риана (една от малкото жени, натрупали сами над 1 млрд. долара) и Майли Сайръс (попаднала в „30 под 30“ още през 2014).

Спортът също има своите представители, един от които е ЛеБрон Джеймс. 36-годишният баскетболист на „Лос Анджелис Лейкърс“ е определян за един от най-добрите в историята. Освен 4 шампионски пръстена на NBA и 4 титли MVP на финалите, е спечелил над 1 милиард долара само от сделки с Nike и Walmart, както и с участието си в новия филм „Space Jam: A New Legacy“.

Там е и бившата №1 в тениса Наоми Осака, която влезе в класацията „30 под 30“ едва на 21-годишна възраст. Тогава тъкмо бе спечелила първия си трофей от Големия шлем на US Open. Сега японката вече има 4 „мейджъра“, а е само на 24 години.

Осака е и магнит за спонсори – LVMH, Nike, Mastercard, BodyArmor, Tag Heuer, Nissan и други.

"Залата на славата" на Forbes - Леброн Джеймс, Наоми Осака

В „Залата на славата“ е и 24-годишната пакистанска активистка Малала Юсафзаи, която през 2014 стана най-младият Нобелов лауреат в историята. Фондът ѝ е събрал над 100 милиона долара за обществено значими каузи.

Няма как да не отбележим присъствието на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, който попадна под обстрел от технологичната индустрия заради разкрити злоупотреби в компанията. Неговото състояние се оценява на 116,1 млрд. долара към 1 декември 2021 г.

Съоснователят на Instagram (вече дъщерно приложение на Facebook) Кевин Систром също е в „Залата на славата“. Това важи и за Бен Силберман – съоснователят на Pinterest.

Изпълнителният директор на Spotify Даниел Ек няма как да остане извън подреждането. Той превърна един музикален експеримент в платформа с 400 млн. потребители на 184 пазара по света. Пазарната капитализация на компанията му е 50 милиарда, а само Ек има богатство от над 4 млрд.

Изпълнителният директор на Spotify Даниел Ек - Залата на славата Forbes

В списъка попада и 24-годишната Кайли Дженър, чието състояние е оценено на 620 млн. Forbes я наричат „козметичен магнат“ заради известния ѝ бранд Kylie Cosmetics.

Основателят на Luminar Остин Ръсел също е в „Залата на славата“. В компанията му са изпълнителният директор на FTX Сам Банкман-Фрийд, основателката на приложението за запознанства Bumble Уитни Уолф Хърд, съоснователят на Dropbox Дрю Хюстън, основателят на Ethereum Виталик Бутерин и други.


Братя Домусчиеви са първите български милиардери според Forbes Братя Домусчиеви са първите български милиардери според Forbes



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024