ВМРО внезапно откри, че Стефан Янев няма "никаква конкретика" за политиката, и спря преговорите с него Снимка: © Getty Images

ВМРО прекратява преговорите си със Стефан Янев за общо явяване на изборите на 2 април, като обвинява лидера на "Български възход" в това, че не е предложил "никаква конкретика за предизборна платформа".

"Въпреки публично обявеното намерение за публикуване на декларация с основните принципи, на които "Български възход" ще стъпи, за да привлече подкрепа и на други политически партии и начина, по който ще развива отношенията си с тях, такава така и не се появи", учудват се от формацията, оглавявана от Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди след оставката на Красимир Каракачанов.

От ВМРО са очаквали отговор на своите предложения, но екипът на Стефан Янев не е дал обратна връзка или е последвала "колеблива" реакция по теми като "демографска политика, борба със спекулата и инфлацията, национална сигурност и постигане на нулева миграция, отстояване на историческата истина и правата на българите като основа за позиция по отношение на РС Македония".

Щабът на Янев е останал пасивен и по темите за миграцията, бъдещето на ядрената енергетика в България, обсъжданията за импийчмънт на Румен Радев и др., критикуват го от ВМРО.

Партията тепърва ще решава как да участва в изборите на 2 април, но преговорите с "Български възход" са спрени.

Липсата на последователност при Стефан Янев не би трябвало да е "новина" за ВМРО, ако са следили изявленията му преди и след влизането му в 48 Народно събрание.

Янев изгуби поста си в правителството на Кирил Петков, след като се опитваше да налага опорната точка за "специалната военна операция" на Путин на фона на пълномащабната война в Украйна. Същият човек твърдеше преди изборите, че Украйна готвела "кръвопролитие" в Донецк и Луганск, като оправдаваше руската инвазия, и публикуваше фалшиви снимки от несъществуващ "проруски" протест в Чехия.

С влизането си в парламента обаче "Български възход" внезапно подкрепи военната помощ за Киев и рязко намали отявлената проруска риторика.

Въпреки че неговият служебен кабинет разработи плана за приемане на еврото през 2021 г., с появата на новата си партия Стефан Янев започна да търси подкрепа с крайни изказвания за "загубата на суверенитет" при замяна на лева с европейската валута.

В края на 2022 г. по време на преговорите с ГЕРБ за първия мандат в 48 Народно събрание обаче, неговите съпартийци отново настояваха за запазване на нисък бюджетен дефицит, който да отговаря на критерия за влизане в еврозоната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023