Защо FDA гласува доверие на бездимните цигари и каква е връзката между Covid и тютюнопушенето

Дали тютюневият дим влошава риска от зараза с Covid-19, е сложен въпрос – до момента няма доказателства каква е ролята на никотина, а мненията на експертите са на двата различни полюса. Знае се обаче, че рискът от излагане на токсични вещества е намален с над 90% при използване на устройства за нагряване на тютюн, а не пушене на цигари. Целта на лекари от различни области е пушачите да преминат напълно към тази алтернатива, ако не могат да откажат цигарите.

Около тази теза се обединиха представители на медицината в международната медийна среща „Намаляване на вредата от тютюна“, която се проведе в София. Хибридният формат събра специалисти от няколко различни точки на планетата като онколозите д-р Ефраин Камбронеро и д-р Дейвид Хаят, които изразиха оптимизъм за алтернативата на тютюнопушенето.

„Сега се провежда проучване с никотинови лепенки във Франция, което да установи дали тютюнопушенето има отношение към заразата с Covid-19“, сподели началникът на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница – проф. Борислав Георгиев. „Но се преекспонира с мненията, които са в двете крайности – дали рискът от зараза е по-голям, или не“.

„IQOS са направили нагреваемото си устройство си като цигара, за да задоволят навика“, каза той и допълни, че медицинските специалисти опитват да убедят „най-заклетите“ пушачи да преминат към бездимните или към електронните цигари. „Ние не казваме, че те не са вредни, но са по-малко вредни. Ще е добре, ако пушачите се насочат към тази алтернатива, но само ако не могат напълно да откажат цигарите“.

Бездимните изделия са с потенциал да намалят риска от развиване на дихателни и сърдечни заболявания. Концентрацията на канцерогенни вещества в техните аерозоли е от 90 до 98% по-малка в сравнение с цигарите. Именно това установи Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA), която през юли издаде разрешение за предлагането на IQOS на пазара като тютюнево изделие с намален риск.

FDA най-после призна IQOS за тютюнев продукт с модифициран риск

Този ход задължава компанията производител „Филип Морис“ да провежда следпазарни наблюдения и проучвания, за да се прецени дали заповедта ще остане в сила. Ще трябва да се предостави и анализ на употребата на продукта сред млади хора. Заповедта на американската агенция стана факт след процес на проверка, продължил повече от три години. През 2019 г. FDA разреши IQOS да се продава в САЩ, докато междувременно правеше преглед на данните от изследвания за намален здравен риск,

„Резултатите са добри – има намаляване на вредните ефекти, но не се знае с колко“, сподели проф. Георгиев. Според него е нужно много време за получаването на мащабни, сигурни клинични резултати, свързани със заболяванията и смъртността при преминаване от цигари към алтернативни бездимни продукти. „Ако си спрял да пушиш, след 10 години рискът да започнеш е намалял наполовина, но не е изчезнал – това сочи едно от проучванията, публикувани в „The Lancet“ преди години. Така че са нужни 10-15 години“.

И в IQOS се съдържа никотин, но другите канцерогенни вещества са в много по-малки степени. В цигарите има прахови частици, които остават в белите дробове – такива липсват при устройствата за нагряване на тютюн.

Според онкологa д-р Ефраин Камбронеро обаче не трябва бездимните продукти да привличат хора, които не пушат, защото тези изделия също са вредни. Нужно е да служат като помощник на всеки от тези над 1 млрд. души по света, които пушат.

„IQOS се предлага в 49 държави в света. FDA е много сериозна здравна институция, много уважавана. Всички я смятат за отговорна организация, която се грижи за здравето на хората. Разрешението им за продажбата на IQOS ще стимулира пазарите, на които продуктът се предлага. FDA не подкрепя IQOS, но признава, че изделията на компанията отделят по-малко канцерогенни вещества и че има по-малко излагане на вредни субстанции“, каза той.

„Всички ние искаме тази алтернатива да не стане популярна сред децата и хората, които не пушат“, добави проф. Камбронеро.

Най-голямото притеснение на д-р Рада Прокопова, която е началник на отделението по кардиология в „Света Анна“, е свързано с пасивните пушачи. Според нея най-голямата полза от бездимните цигари е именно в това отношение – те ще бъдат изложени на по-малко вредни вещества. „С тютюнопушенето са пряко свързани много болести, но би трябвало нагреваемите изделия да променят картината при атеросклерозата и тромбозата“, каза тя.

„Най-добре е хората да спрат да пушат. Но трябва да признаем, че е трудно – 64 процента от пушачите с диагноза рак продължават да го правят“, добавиха експертите.

Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков нарича цигарата „малък химически реактор“. По думите му – вредните вещества са в дима и стават повече при по-висока температура на нагряване. Именно затова определя бездимните продукти като най-добра алтернатива за пушачите, които не могат да спрат пушенето.


Спираш да пушиш или умираш - има и алтернатива


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023