7 ученици от България решаваха глобални проблеми в симулация на заседание на ООН Снимка: © Монтесори училище "Откривател"

За да се справим с проблема за отпадъците, всъщност трябва да се справим с мисленето на хората, които смятат, че да изкарат пари е по-важно, отколкото да спасят бъдещите поколения - думите са на 13-годишната Славина Добрева.

Тя е един от седемте делегати от частно училище „Откривател“, които участваха престижната конференция „Монтесори модел Обединените нации“ (MMUN) в Рим.

Моделът Монтесори на ООН произлиза от традиционния модел на ООН. Той учи децата на изкуството на дипломацията, на преговорите, на изкуството на сътрудничеството и събира на едно място различни възгледи от целия свят,“ разказва Сам Лийвърс , който е преподавател и координатор на MMUN в училището.

Учениците се подготвят за участието в събитието от началото на учебната година. Избират глобалната тема за опазването на околната среда и рециклирането.

„Трябва да се справим с мисленето от типа „защо да се разправяме с пластмасата, когато докато сме живи, няма нищо да се промени. Това ще стане след 100 – 200 години. Защо да се занимаваме с бъдещето, когато то не ни касае,“ така Славина Добрева вижда истинското решение на проблема с пластмасовите отпадъци.

Седемте деца от Монтесори училище „Откривател“ са единствените представители на България в конференцията, но всъщност те работят по теми, представлявайки решенията на проблеми, свързани с Гватемала, Нова Зеландия и Колумбия.

„Те трябваше да се запознаят с проблеми на тези конкретни страни и да вникнат в същността на тяхната външна и вътрешна политика, тяхната екологична насоченост и така предлагат варианти за разрешаването им,“ разказва Цветелина Стоянова, която е преподавател по история и география от 1 до 9 клас в училището.

Конференцията, която се проведе в Рим, на практика поставя участниците в реална среда, симулираща работата на ООН. Делегатите от над 600 страни от цял свят работят в екипи, разработват резолюции и търсят консенсус по сложни теми, които засягат целия свят в наши дни.

„Участието в този форум е полезно, защото учениците ни на практика са глобални граждани. Те се възпитават да бъдат такива. Винаги в процеса на нашето обучение търсят и сами проучват темите. Те са подготвени, чисто практически за света, в който живеем. И на подобни форуми те могат да заявят активната си гражданска позиция,“ казва още Цветелина Стоянова.

По време на подготовката си учениците проучват сами историческия контекст, културните особености и външната политика на страните, чиито проблеми разглеждат.

Така те се научават не само да жонглират с чужди гледни точки, но и да формират своя собствена, а след това да предложат и варианти за решения на глобални проблеми.

Такава е цялостната философия зад образователния модел, който гимназията следва. Тя комбинира българския държавен образователен стандарт, заедно с Монтесори принципите и International Baccalaureate (IB). Целта е учениците да развият критично мислене, насочено към решаване на практически проблеми, така че да са подготвени за реалния живот.

Монтесори Училището, което подготвя за реалния живот

Монтесори Как се справят в университета учениците, завършили гимназия в Монтесори и IB среда?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024
Важно днес

В БСП извадиха дългите ножове срещу Корнелия Нинова

Част от най-близките хора на лидерката, която подаде оставка, вече се обърнаха срещу нея

19:38 - 15.06.2024
Култура

TikTok кара младите да четат, но на английски. Европейските издатели не са доволни

Все повече читатели търсят издания в оригинал, а това е проблем за книжния пазар

18:00 - 15.06.2024
Важно днес

САЩ изпращат нова хуманитарна помощ за 1,5 млрд. долара на Украйна

Вашингтон изпраща помощи, насочени към енергийния сектор и градската сигурност в Украйна

17:40 - 15.06.2024
Важно днес

Борисов посети засегнати от градушката и им обеща помощ - но само "ако се направи правителство"

Борисов отново прехвърли отговорността за съставянето на кабинет към другите партии

15:31 - 15.06.2024
Живот

Без гаджета, срещи и секс. Новият тренд "boy sober" отказва жените от запознанства с мъже

Хиляди жени качват видеоклипове, в които описват как са "изтрезнели" от момчетата

14:51 - 15.06.2024