АЕЦ "Запорожие" остана без ток след нощния ракетен обстрел Снимка: © Getty Images

Украинската агенция "Енергоатом" съобщава, че Запорожката атомна електроцентрала е останала напълно изключена от енергийната система в резултат на руския ракетен обстрел в нощта на 9 март.

Руската "Росатом" също потвърждава, че токът на АЕЦ е прекъснат, но твърди, че "няма заплаха за нарушаване на пределите на безопасност".

АЕЦ "Запорожие" остава без ток за шести път от началото на руската окупация. Два от реакторите ѝ са приведени в режим на студено изключване, а 18 генератора са задействани за захранването на оперативните нужди на централата.

Горивото им е достатъчно за 10-дневна работа. "Обратното броене започна", казват от "Енергоатом".

Те предупреждават, че ако външното електрозахранване не се възстанови, може да се стигне до авария с "радиационни последици за целия свят".

Всички местни АЕЦ са разтоварили капацитета си заради заплахата от нови ракетни нападения от Русия, като към четвъртък сутрин те произвеждат общо 4700 Мвт за електрическата система на Украйна.

"Поради окупацията в АЕЦ Запорожие и намесата на представители на "Роастом" в нейната работа, възможностите на украинската страна да я поддържа в безопасен режим са значително ограничени", казват от "Енергоатом".

Те призовават за спешни мерки от международната общност за "премахване на рашистките терористични групи от територията на Запорожката АЕЦ", за да може тя да бъде върната под контрола на компетентната и легитимна институция, отговорна за работата ѝ.

Руснаците, на свой ред, обясняват, че токът е спрял заради "късо съединение на значително разстояние от централата, което е станало на територията, контролирана от Киев" - без да коментират, че това е в резултат на въздушните атаки от Москва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024
Кино и сериали

Селена Гомес се разплака, след като филмът "Емилия Перес" получи най-дългите овации в Кан досега

Испаноезичният мюзикъл "Емилия Перес" получи близо 11-минутни овации в Кан

11:50 - 20.05.2024
Политика

Как арабските държави могат да изиграят ключова роля за мир в Газа?

Николай Младенов предлага изход от задънената улица в статия за изданието "National"

10:26 - 20.05.2024