Дебора Михайлова благодари за подкрепата, втори протест срещу насилието предстои довечера

18-годишната Дебора Михайлова проговори за първи път след като преди повече от месец беше нарязана с макетно ножче, пребита и с отрязана коса. Запозрян и обвиняем за нападението е бившият ѝ приятел - 26-годишният Георги Николаев.

Ученичката от Стара Загора публикува видео в профила си във Facebook.

"Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, а Вашата подкрепа ще остане завинаги в сърцето ми", написа Дебора под видео, в което изказва своите благодарности за подкрепата.

"Здравейте, добри хора! Благодаря ви, че в този много страшен момент за мен вие ме подкрепяте, мислите за мен, молите се за мен и се борите заедно с мен. Благодаря ви", казва Дебора.

Случаят с момичето стана публично известен на 28 юли, когато медиите съобщиха, че тя е с 400 шева, след като е била нарязана с макетно ножче. Предполагаемият извършител е нейният 26-годишен приятел, който първоначално е задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода. Към настоящия момент той е привлечен като обвиняем по две разследвания за закана с убийство и за нанасяне на средна телесна повреда. Мярката му за неотклонение в момента е постоянен арест.

Десетки хиляди хора в цялата страна излязоха на протести в подкрепа на Дебора и срещу решението на съда първоначално да пусне обвинения от ареста.

Днес в 18ч. пред Съдебната палата в Стара Загора и в други градове в страната ще се проведе втори национален протест срещу насилието над жени.

Той се организира във Фейсбук под мотото "Няма да мълчим".

Протестиращите ще отправят нови искания: да се създадат кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, националният съвет за превенция и защита от домашно насилие да започне работа моментално, да се носи лична отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза, както и да се въведат часове по сексуално образование в училище.

Шествието в София ще се проведе пред Съдебната палата и е с начален час 18 часа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024