Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария Снимка: © Getty Images

Швейцарският изпълнител Немо е големият победител на конкурса "Евровизия", който тази година беше белязан от напрежение и протести.

Освен че взе максималните 12 точки на националните журита от 37 държави, той стана любимец и на публиката и спечели убедителна победа с общо 591 точки.

Втори остана Baby Lasagna от Хърватия, а третото място е за Украйна.

На петото място остана Израел - страната, която се наложи да промени името на песента, с която участва и за която имаше призиви да бъде изключена от конкурса заради военните действия в Газа.

Финалът на "Евровизия" също премина под знака на протести против войната. За да стигнат до "Малмьо Арена", около 9000 зрители трябваше да преминат през строги проверки за сигурност.

Последният концерт от конкурса беше белязан и от сянката на още един скандал - нидерландският изпълнител Йост Клайн беше отстранен часове преди участието му в събота.

Причината за изгонването му според организаторите е непозволено поведение спрямо член на екипа в нарушение на правилата на конкурса. Не бяха дадени повече подробности.

Победителят Немо призна, че участието в конкурса е било "напрегнато и на моменти не съвсем приятно".

"Имаше много неща, които бяха противоположното на любовта и единството и това ме натъжи," каза Немо, който е първият победител на "Евровизия", който се определя като non-binary и предпочита да бъде наричан they/them (те/тях).

Самият Немо е смятан го за икона на LGBTQ+ общността.

Той е роден в швейцарския кантон Берн, но живее в Берлин - европейската столица на електронната музика и на всички, които се чувстват граждани на света.

Дебютният му албум излиза през 2015 г. под името Clownfish ("Риба клоун") и носи посланието, че музиката на Немо е цветна и различна като едноименната рибка от анимационния филм.

През 2018-а Немо печели отличия в няколко категории, включително за най-добър изпълнител на Swiss Music Awards. През 2021 г. се включва в швейцарския вариант на тв шоуто „Маскираният певец".

Победата му на "Евровизия" е третата за страната след тези на Лиз Асия и Селин Дион.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024