Кабинетът пак ще прави опит да откупи къщата на Димитър Талев

Опасността от разрушаване на къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп доведе до внезапно раздвижване в служебния кабинет.

В сряда е проведено оперативно заседание на правителството, на което Димитър Главчев е възложил на министъра на културата Найден Тодоров да "проучи възможността и стартира процедурата за закупуване" на имота в Северна Македония.

Това е второто подобно решение на Министерския съвет за последната една година, след като депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков самостоятелно започна да събира дарения за откупуването на къщата.

Нито едната, нито другата инициатива засега дават резултат.

Според прессъобщението на кабинета - досега държавната администрация не е предприела "никакви конкретни действия" след решението от 2 юни 2023 г. (още при Гълъб Донев). Тогава е дадено "принципно съгласие" за купуване на сградата от българската държава. Министърът на културата е трябвало да подготви доклад за възможността за тази сделка, а министърът на външните работи - да му съдейства чрез консулството в Битоля.

Няколко дни по-късно властта се смени. Министър на културата в кабинета "Денков" беше Кръстю Кръстев, а на външните работи - Мария Габриел.

Манол Пейков съобщи преди дни, че докато преговорите се бавят, част от фасадата и покрива на къщата са разрушени.

"Единият е тук, в България, и е населен с всевъзможни агресивни шовинисти и обикновени наивници от псевдопатриотични формации, които място не могат да си намерят заради факта, че никой от тях не успя да стори нищо за тази къща цели двайсет години, а аз – човек от либералното пространство, което те така ненавиждат – събрах пари за купуването й буквално за седмица", казва той.

"Другият фронт е там, в Северна Македония – и се състои от македонстващи елементи, които (очевидно) се страхуват от всякаква българска намеса на територията на страната им", казва още Пейков.

Той разказва как адвокатът, с когото е подготвял покупката, внезапно е отказал да работи по казуса, а в продължение на месеци македонският клон на българска банка не му е разрешавал да открие банкова сметка.

"Най-накрая, докато съм буквално пред подписването на финален договор и превеждане на парите за придобиване на имота – чрез вандалско нахлуване в къщата и разрушаване на част от покрива и фасадата", казва още Пейков. Той заявява, че дори сградата да бъде срината от недоброжелатели, ще бъде възстановена в автентичен вид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024