Хиляди са жертвите след мощното земетресение от 6,8 по Рихтер в Мароко (Обновена) Снимка: © Getty Images

Новината е обновена на 9 септември 2023 г. в 14:49 ч.


Най-малко 1000 души са загинали след мощно земетресение в централната част на Мароко. То е с магнитуд 6,8 по Рихтер и е регистрирано малко след 23:00 ч. в петък вечерта.

Голяма част от загиналите са в труднодостъпни планински райони, а най-малко 672 души са ранени. От тях понe 205 са в критично състояние. Все още обаче не се знае точният брой на жертвите, тъй като природното бедствие се е случило по тъмно - очаква се бройката да нарасне, когато слънцето изгрее и спасителните екипи ще могат да забележат повече жертви в засегнатите региони. В много от тях има стари къща, някои от които са обявени за културно наследство

Историческият град Маракеш, който е особено популярен сред туристите, също е сериозно засегнат. В социалните мрежи се появиха снимки на отломки по улиците, срутени сгради и хора, които са принудени да спят на открито. Съобщава се и за прекъсвания на електрозахранването. Няма данни за пострадали или загинали българи след земетресението в Мароко, съобщиха от МВнР

Земетресението е ударило най-силно провинциите и общините Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант, става ясно от изявление на мароканските власти. Засегнатите райони са предимно на юг от Маракеш.

Според португалския Институт за морета и атмосфера и алжирската Агенция за гражданска отбрана, която контролира действията при извънредни ситуации, земетресението е усетено чак в Португалия и Алжир.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал-Хосейма в Североизточно Мароко. През 1980 г. при земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер в съседен Алжир загиват 2500 души, а най-малко 300 000 остават без дом.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024