Спорният "плаващ затвор" за мигранти в Англия е евакуиран заради смъртоносна бактерия Снимка: © Getty Images

Британското правителство беше принудено да евакуира току-що създаден плаващ лагер за нелегални имигранти, след като в него е открито замърсяване с бактерията "легионела".

Патогенът предизвиква т.нар. легионерска болест, която може да доведе до смърт заради пневмония.

Мигрантският лагер представлява гигантско общежитие с 222 стаи върху плавателна платформа и се нарича "Bibby Stockholm". Може да поеме до 500 души, които в момента са разпределени по хотели, докато молбите им за убежище се обработват.

  • Баржата има печална слава в Нидерландия, където преди 20 години е използвана със същата цел - за "временно" изолиране на хора, търсещи убежище в страната, така че да има къде да живеят, без да стъпват на територията на страната и без да изискват особени разходи за настаняване.
  • Затворът е закрит от нидерландските власти след журналистическо разследване, което разкрива брутални случаи на насилие от страна на надзирателите, неглижиране на болни хора и опасни условия на живот. .
  • 20 години по-късно правителството на Риши Сунак реши да използва "Bibby Stockholm", за да вкарва в него мигрантите, пресичащи нелегално Ла Манша в опит да достигнат до Острова. Това решение беше подложено на тежки критики от страна на правозащитни организации във Великобритания, които осъждат "нечовешкото" отношение на властта към търсещите убежище.

Бактерията е открита в "Bibby Stockholm" при регулярна проверка на системата за водоснабдяване още в края на юли. Резултатите обаче са се забавили с близо две седмици, докато имиграционните власти вече са започнали да настаняват първата група мигранти.

Качването на хора на борда на плаващия лагер е продължило и след това, докато властите са провели още една проверка на чистотата на водата. От 7 август досега бщо 39 души са били разпределени по стаите, но заради инфекцията всички са евакуирани.

Никой от тях няма симптоми на легионерска болест, не е замърсена и водата на Портланд в Южна Англия, в чието пристанище се намира лагерът.

Министърът на имиграцията Робърт Дженрик твърди, че баржата предоставя "съвсем сносни условия", които той сравнява с каютите, които ползват британските работници от петролните и газови находища в морето.

Целта на мярката е да намали разходите на администрацията по настаняване на мигранти, за които сега правителството твърди, че плаща по 6 млн. паунда на ден заради разпределянето им по хотели.

Правителството на Риши Сунак смята, че с използването на плаващи затвори ще повлияе върху притока на нелегални имигранти през Ла Манша. Какъв би бил ефектът, не е ясно - Министерството на вътрешните рabоти обяви, че над 750 мигранти са засечени да плават с малки лодки към Англия само за един ден - т.е. повече от капацитета на "Bibby Stockholm".

За последните 5 години броят на нелегалните мигранти, пристигащи по море от Франция, е стигнал над 100 000 души.

Въпреки това синдикатът на пожарникарите във Великобритания предупреждава, че плавателното средство представлява "смъртоносен капан" заради неадекватната организация за сигурност при евентуални инциденти - тесни врати, тесни коридори, риск от паническо струпване на хора и липса на достъп на спасителите.

Правозащитната организация "No to the Barge" обвини правителството за фиаското заради "слабо планиране и подготовка, прекалено бързане и хора на ръководни позиции с липса на познания, които принуждават експертите да нарушават правилата".

От Лейбъристката партия нарекоха "Bibby Stockholm" "плаващ символ на некадърността на Консерваторите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024