Украински командир край Бахмут: Контраофанзива може да има скоро Снимка: © Getty

Украинските военни сили скоро могат да започнат контранастъпление, след като устоят на "бруталната зимна операция" на руските окупатори. Това се разбра от думите на главния командващ сухопътните сили на Украйна Александър Сирски, цитиран от Ройтерс. Командирът припомни, че наемниците от частната руска армия "Вагнер" на олигарха Евгений Пригожин, които са били на предната линия на нападението срещу Източна и Южна Украйна и в частност Бахмут, "губят значителна сила и се изчерпват".

„Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото близо до Киев, Харков, Балаклия и Купянск“, каза Сирски, изброявайки успешните украински контраофанзиви от миналата година, при които нападнатата страна успя да си върне обратно превзети от окупаторите земи.

В последните дни и Пригожин, който е в обтегнати отношения с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и командването на Кремъл, но все още се смята за много близък до Владимир Путин, предупреди за възможна украинска контраоперация в региона на Бахмут. Битките за града продължават вече месеци и са сред най-кървавите във войната, която Русия води.

Екип на Ройтерс в близост до военните действия в контролираните от Украйна територии сeверно от Бахмут предава, че се забелязват знаци, съответстващи на предположението, че руската офанзива в района отслабва. "Преди седмица тук беше много горещо, но през последните три дни е по-тихо“, казва украински войник. „Виждаме това по въздушните удари на противника. Ако преди имаше пет-шест въздушни удара на ден, днес имаме само една хеликоптерна атака“, добавя той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче каза, че "Европа трябва да увеличи и ускори доставките си на оръжия", като отново призова за ракети с голям обсег, боеприпаси и модерни самолети, както и за допълнителни санкции на Русия.

„Ако Европа изчака, злото може да има време да се прегрупира и да се подготви за години на война“, заяви Зеленски в четвъртък във видеообръщение към лидерите на Европейския съюз.

На срещата на върха на ЕС лидерите одобриха план, договорен от външните министри в понеделник, за изпращане на 1 милион артилерийски снаряда в Украйна през следващата година. България е една от малкото държави в ЕС, която отказва да участва, а президентът Румен Радев дори намекна, че ще иска гаранции, че предоставени на съюзници български снаряди няма отиват към Киев без знанието на София.

Великобритания обеща да достави бронебойни боеприпаси, а Словакия съобщи в четвъртък, че е предала първите четири самолета МиГ-29, които е обещала на Украйна. Останалите ще бъдат доставени след седмици, а изтребители се чакат и от Полша.

Анализатори обаче допълват, че забавяне от страна на Русия в Бахмут може да означава, че тя отклонява своите войски и ресурси към други райони, пише Ройтерс.

Великобритания заяви в четвъртък, че руските войски са постигнали печалби по-на север този месец, като частично са си възвърнали контрола над подходите към град Кремина. Интензивни битки се водят и на юг.

Украинският военен анализатор Олег Жданов се съгласи с тази оценка. По думите му атаките на Русия срещу Бахмут намаляват и тя пренасочва усилията си на юг към град Авдиевка. Руските сили са станали по-активни в райони на север в регионите Харков и Луганск, както и в централна Запорожка област и южната област Херсон, каза той.

Всяка промяна в инерцията в Бахмут, ако бъде потвърдена, би била забележителна предвид символичното значение на града като фокус на руската офанзива и мащаба на загубите и от двете страни там в най-кръвопролитната пехотна битка в Европа след Втората световна война.

На място в Украйна фронтовите линии до голяма степен са замразени от ноември. Украйна изглеждаше вероятно да се оттегли от Бахмут преди седмици, но реши да продължи да се бие.

Снимка от Европейския съвет За разлика от Радев, европейските лидери са готови да дадат 1 млн. снаряда за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024