"Челси" след санкциите срещу Абрамович: Спонсорите се оттеглят, а касата на клуба е заключена Снимка: © Getty Images

„Челси“ получи възможно най-неприятния подарък за 117-тата си годишнина на 10 март. Британското правителство замрази активите на 7 руски олигарси като санкция за нахлуването на Кремъл в Украйна, а сред тях е собственикът на лондонския клуб Роман Абрамович.

Ударът по отбора, който спечели последното издание на Шампионската лига, беше мигновен и тежък. Няма да има нови трансфери, нито подновяване на договорите на футболистите и останалите служители. Продаването на стоки от клубните магазини е спряно, а феновете не могат да присъстват на мачовете, освен ако не са си закупили предварително сезонни билети. Максималната сума за разходите при гостувания не трябва да надвишава 20 хиляди паунда.

Посланието на премиера Борис Джонсън е ясно – нито паунд повече не може да влиза в касата на „сините“, защото това означава печалба за Абрамович.

Великобритания най-после наложи санкции на Роман Абрамович Великобритания най-после наложи санкции на Роман Абрамович

Фактически правителството поема голяма част от контрола на клуба оттук нататък, докато тече продажбата от страна на руския милиардер. Той купи „Челси“ през 2003 г. и ги направи световна сила, а след началото на войната в Украйна заяви, че ще ги продаде и ще дари печалбата на фондация за помощ на украинските семейства. Не е ясно обаче в чии ръце ще се озове клубът, оценяван на около 3 милиарда паунда, нито къде ще отидат средствата от сделката.

Ясно е обаче, че над 1000 души, които работят за „Челси“, вече си задават въпроса: „Ще имам ли работа през следващия месец?“.

"Челси" след санкциите срещу Абрамович: Спонсорите се оттеглят, а касата на клуба е заключена

Ефектът на доминото вече се усеща. Един от основните спонсори на „сините“ – британският телекомуникационен оператор „Three“, официално прекрати взаимоотношенията си с лондончани. „С оглед на обявените от правителството санкции, поискахме от „Челси“ временно да прекрати спонсорството ни в клуба, което включва премахването на нашия бранд от екипите и от стадиона“, обявиха от компанията.

Те спонсорираха „сините“ от 2020 г., а договорът им изтичаше през лятото на следващата година. Споразумението с „Three“ носеше на отбора на Абрамович по 40 млн. паунда на година.

The Athletic съобщава, че Hyundai също обмислят да прекратят партньорството си с „Челси“. Засега от компанията казват само, че „анализират ситуацията“.

Най-големият удар обаче ще е, ако Nike реши да се оттегли. Гигантският спортен концерн подписа договор със „сините“ през 2016 за цели 15 г. Стойността му е около 900 милиона паунда. Евентуално временно прекратяване на споразумението може да струва на 6-кратните шампиони на Англия близо 540 млн. Според Daily Mail компанията обмисля подобен ход, но все още няма официална информация.

Официален магазин на Челси

Междувременно „Челси“ получи специален лиценз, за да продължи да се състезава, както до момента. Ще е необходим обаче още един, който да гарантира участието на тима във всички турнири и през следващия сезон.

Документът, който беше издаден в четвъртък, представлява списък от изключения от заповедта за замразените активи на Абрамович. „Челси“ продължава по план във Висшата лига, ФА Къп и Шампионската лига, изплащането на заплати няма да бъде засегнато, а телевизиите ще могат да излъчват двубоите на тима на Томас Тухел.

Това обаче е всичко. Край с продажбата на единични билети за мачовете. Край с използването на средствата от УЕФА, Висшата лига и Футболната асоциация на Англия, които все пак ще бъдат усвоени от клуба. Подобно на имотите на Абрамович, касичката на „Челси“ е заключена с катинар, коментират от The Athletic.

Мач на Челси/Chelsea срещу New Castle, разпродадени билети

Това е екзистенциална заплаха за клуб, който харчи повече, отколкото печели. Текущите разходи на "сините" възлизат на 50 млн. паунда месечно, а годишната им загуба преди облагане с данъци през 2021 г. беше 148,8 млн. паунда. Откакто пристигна на "Стамфорд Бридж" през 2003 г., Абрамович компенсира разликата всяка година и сега търси над 1,5 млрд. паунда.

Клубът няма как да оцелее за дълго с настоящите изисквания, определени в общия лиценз. Както обясни правителството на Великобритания, това е "предпазна мярка" за защита на културната ценност, която представлява „Челси“, за защита на спорта, на верните фенове и на другите клубове.

Това, от което „Челси“ изпитва съществена нужда, е вторият лиценз - специален набор от правила, които да определят как този замразен актив на Абрамович може да бъде продаден възможно най-бързо, без милиардерът да се облагодетелства.

Челси, правителството и Висшата лига се намират в „ничия земя“, откакто руските танкове навлязоха в Украйна. "Справедливо е да се каже, че правителството е отворено за продажбата на клуба", обясни говорител на министър-председателя Борис Джонсън. "Но за това ще е необходим друг лиценз, а процесът ще изисква допълнителен разговор с Министерството на финансите“.

Челси футболисти

Министерството на външните работи и Министерството на цифровите технологии, медиите, културата и спорта също ще участват в този разговор и всички са наясно със залозите.

Миналата седмица базираната в САЩ банка Raine Group започна провеждане на търг за собствеността на европейските и световните клубни шампиони. В четвъртък обаче от Raine съобщиха на страните, които бяха проявили интерес към наддаването за клуба, че процесът е "спрян", докато не се изяснят последиците от санкциите срещу Абрамович.

Желаещи купувачи не липсват. Швейцарският бизнесмен Хансьорг Вис – основател на Synthes Holding AG и на Фондацията „Вис“, запазва интереса си към „Челси“, пише местната медия Blick. Той си партнира с американския спортен инвеститор Тод Бьоли и засега единствено те двамата са направили оферта – за около 2,5 млрд. паунда.

Британският милиардер Ник Кенди потвърждава, че също продължава да проявява сериозен интерес и готви оферта. Той води преговори с потенциални инвеститори.

В началото на седмицата медиите във Великобритания съобщиха, че Абрамович е отхвърлил оферта за около 2 милиарда паунда от американска група инвеститори.

Големият въпрос обаче е как правителството ще продаде актив за над 2,5 млрд. паунда, без нито едно пени да отиде в джоба на руснака, който, между другото, отрича всякакви връзки с Владимир Путин. Британските власти трябва да действат и достатъчно бързо, за да не застрашат над 1000 работни места.

Челси футболист

„Абрамович може да продава, но само с одобрение от правителството“, казва пред The Athletic банкер, запознат със ситуацията. „Но правителството няма да одобри сделка, при която той ще получи какъвто и да е дял от продажбите. Има вероятност да се стигне до сблъсък“.

Анализатор, пожелал анонимност, обаче изразява по-оптимистичен тон: „Смятам, че властите ще имат пълен контрол над случващото се до 31 май, когато изтича основният лиценз. Разговорите за продажбата между всички страни, включително правителството, ще бъдат ускорени“.

Междувременно феновете продължават да подкрепят Абрамович. В четвъртък „Челси“ гостуваше на „Норич“ във Висшата лига и привържениците на „сините“ скандираха името на руския собственик след победата с 3:1.

Треньорът Томас Тухел беше най-търсеният човек след двубоя, за да коментира случващото се в клуба, но германецът бе лаконичен: "За съжаление, не знам много повече от вас“, каза той пред журналистите. „Може би точно обратното. Това е проблемът“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024