Несъществуващата управленска коалиция превзема и ББР

Двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) са освободени от постовете си. Това са Валентин Михов и Васил Щонов. Те бяха назначени по времето на Кирил Петков като служебен министър на икономиката . Щонов е бивш служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Близнашки", а Валентин Михов е работил в банковия сектор на България, Германия, Русия и Украйна, завършил е INSEAD.

Принципалът на банката - служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, обяви решението си с думите: "Дадох червени картони. Понякога за да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки". Пулев казав това в Русе пред журналисти.

Така в Надзорния съвет на държавната банка остават прясно назначените от Пулев доц. д-р Росен Карадимов - председател, и Деляна Иванова - заместник. Карадимов е последният председател на Комсомола към БКП до 1990 г. и бивш депутат от БСП и "Евролевицата" на Александър Томов.

Деляна Иванова беше депутат от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", след това заместничка на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Напусналите ИТН депутати я определиха като човек на Орлин Алексиев.

Като част от Надзорния съвет остава и Стамен Янев. Той е бил председател на Българската агенция за инвестиции и зам.-министър на икономиката по време управлението на ГЕРБ. В Българската агенция за инвестиции го върна отново Кирил Петков, след което отиде в ББР.

Тази седмица ББР влезе многократно в новините.

Първо от ГЕРБ дадоха пресконференция, за да "алармират", че банката е искала да емитира облигации за 1 млрд. лв. и да рефинансира стари задължения на ББР. Това било станало без санкцията на принципал в лицето на министър по времето на предишния служебен кабинет и на правителството "Петков" след това.

Освен това във връзка с тази емисия е бил сключен консултантски договори за 1 млн. лв.. Според експертите на ГЕРБ този хонорар бил съмнителен, защото междувременно през ноември т.г. Управителният съвет на ББР се отказва да емитира облигации.

Тези обвиненя на ГЕРБ станаха повод изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев да обясни в пространна публикация във Facebook какво се е случило. Той нарече пресконференцията на ГЕРБ - "тюрлю гювеч от уникални разкрития, подвеждащи тълкувания и откровени глупости:

  • По думите на Арабаджиев с встъпването си в длъжност през 2021 г. новото ръководство на банката е започнато преструктуране.
  • Установено е, че преди това ББР се "финансира от китайски банки, а не от ЕИБ, БРСЕ, KfW и др., както много от останалите банки за развитие в региона" - въпреки че ресурсът на изброените институции по правило е в пъти по-евтин".
  • Именно тези емисии, свързани с неназовани китайски банки е трябвало да бъдат рефинансирани.

След като е открита процедура по емитирането, ББР привлича за мениджъри по емисията "едни от най-добрите инвестиционни банки, а именно Citi, JPMorgan и ING", твърди Арабаджиев.

Заради войната в Украйна обаче и нестабилността на финансовите пазари емитирането на облигациите на ББР става неизгодн. Затова е прекратено от банката, но консултантският хонорар остава дължим. "Като се замислите, 1 млн. лв. за емисия в размер на 1 млрд. лв., от която ще се спестят 60-70 млн. лв., не звучи зле, нали? Дай боже всеки държавен служител да прави подобни инвестиции… ", продължава изпълнителният директор.

Ден по-късно по Нова тв той съобщава и нещо, намекнато ден по-рано от Лена Бориславова - банката има необслужвани кредити от времето на ГЕРБ.

Истинският скандал с ББР беше по времето на Кирил Петков като служебен министър на икономиката, когато бе оповестено, че 8 компании са получили над 25% от раздадените кредити "за малък и среден бизнес", което е около 1 млрд. лв.

Последствията не закъсняват - изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев потвърди тази седмица, че ББР има несъбираеми заеми в размер на 300 млн. лв. 150 млн. лева от тях са на фирмата, свързвана с Румен Гайтански - Вълка. Самата банка вече е влязла в управлението на дружеството, защото то не си плаща.

Другите кредити, дадени на известни български бизнесмени, водят до имената на Георги Гергов, Делян Пеевски, братя Домусчиеви и Георги Самуилов, чиято фирма "Инса Ойл" ЕООД се оказа най-неочаквано спонсор на Народния театър.

Цанко Арабаджиев обяснява и още нещо - че емитирането на облигации от ББР не се нуждае от санкция на министър. "Това е изцяло оперативен процес и решенията са взети от управляващите органи на Банката в изцяло съответствие с нормативната база", казва той.

Причината да пише това е друг "скандал" по ГЕРБ, който между другото е в пълен синхрон и с изказаванията на сега действащият служебен министър на икономиката Александър Пулев.

Според ГЕРБ Кирил Петков "не е бил министър", когато е сменял кадрите на ГЕРБ в ББР. Става дума за решението на Конституционния съд, че заради непрекратеното си навреме канадско гражданство, Петков е бил министър в разрез с изискванията на основния закон да притежават само български паспорт.

Няколко дни по-късно министър Пулев влезе в същата реторика, който каза, че заради решението на КС актовете на Петков като министър на икономиката могат да бъдат оспорени, включително и тези, свързани с кадровите промени в ББР.

ГЕРБ стигаха по-далеч - Десислава Атанасова директно обясни, че Петков "не е е бил министър" и актовете му са незаконни. Малък детайл, убягнал на Атанасова е, че те биха били такива, само ако някой ги оспори по съответния институционален ред - един по един. Публична информация това да се е случило няма.

Служебният министър Александър Пулев оспорва и правото на банката сама да емитира облигации. Предстои да реши дали да сезира прокуратурата и държавната финансова инспекция по случая.

Хронологията по въпросната емисия според версията на министъра:

  • Управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си да емитира емисията - министър по онова време е Даниела Везиева'
  • Такова разрешение не е получено от Везиева, нито след това от Даниел Лорер.
  • Липсата на разрешението на министъра е повод да се упражни контрол от страна на Надзорния съвет над Управителния съвет. Такова няма
  • Управителният съвет не е следвало да пристъпва към следващи действия по облигацията.
  • Решението за прекратяването на емисията също не е потвърдено от новия Надзорен съвет, назначен вече от министър Пулев.

Историята обаче не свършва тук, а вероятно започва. "Капитал" съобщи преди ден, че служебният министър Александър Пулев готви пълна промяна на Управителния съвет на ББР.

В него се предвижда да влязат като изпълнителни директори Димо Спасов и Илия Караниколов, като имената им вече са внесени в БНБ за одобрение. И двамата са заемали тези постове в по-далечното минало, но при различни правителства и конфигурации на властта.

Към тях се очаква да се присъединят и още двама души - Иван Церовски и Валери Маренски, се казва в публикацията. Всеки от споменатите има история в държавната банка - или по времето на ГЕРБ в различните правителства на партията, или от времето на кабинета "Орешарски".

В цялата сюжетна линия има и още един детайл - макар темата да не попадна в масовия новинарски поток, преди ден от ДПС дадоха пресконференция в Народното събрание. На нея "разкритикуваха" прокуратурата за това, че се бави разследването за т.нар. "златни паспорти", издавани в периода 2015-2021 г. Сигналът на ДПС е от началото на годината, а от специализираната прокуратура тогава обявиха, че се правят проверки в Българската агенция за инвестиции. Агенция издава един от документите - удостоверение, че даден инвеститор е "достоен" да вземе български паспорт заради икономическите си заслуги към страната.

Детайлът - в немалък период от време начело на агенцията е Стамен Янев - случайно или не все още член на Надзорния съвет на ББР.

Сега от ДПС питат какво става с това разследване.

Кирил Петков опитва да спре проекта за правителствен комплекс и дава на прокуратурата 2 "рискови кредита" от ББР

Новото ръководство на ББР най-накрая е вписано, бившите шефове взимали по 60 хил. лв. на месец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024