Група в социалните мрежи в подкрепа на Кирил Петков, създадена преди два месеца, набира все по-голяма голяма популярност, като само за последното денонощие е събрала няколко хиляди нови последователи. Фейсбук групата "Кирил Петков за Министър-Председател на Република България" е на 22 юни тази година и към момента (26 август) има над 78 хил. членове, които изказват своята подкрепа към настоящия служебен министър на икономиката. 

Високият ръст от няколко хиляди последователи за последното денонощие идва след публикация в групата от личния фейсбук профил на Кирил Петков. 

"Приятели, здравейте,
Искам да Ви благодаря за цялата подкрепа в тази група.  Много е приятно да усещаш, че много хора оценяват работата ти и независимо от десетките жълти статии на ден тези хора са зад теб и те подкрепят. Промяната е започнала и няма връщане назад!  Тази промяна е отборна задача и заедно с Асен Василев сме много мотивирани да ускорим тази промяна.  Реално Вашата подкрепа е важна за нас, защото чувстваме, че отборът ни става все по-голям с всеки изминал ден.  Благодаря!". Това написа министърът на икономиката на 24 август вечерта, а публикацията събра над 17 хил. реакции за един ден и над 2 хил. коментара, почти всички от които са в негова подкрепа. 

"От нас имате подкрепата и доверието, от вас зависи да влезете в историята като достойни политици, и управници на България! Бъдете здрави и помнете-вашият успех е успех за цялата нация!" гласи един коментар. "Умен, интелигентен, знаещ и можещ млад Човек! Г-н Петков, Вие направихте за три месеца това, което никой не направи за повече от тридесет години! Респект и уважение към Вас!", четем в друг.

Според описанието, онлайн общността е: "Група за тези от нас, които са на мнение, че г-н Кирил Петков трябва да остане в управлението на Република България - но като Министър Председател!" Четейки публикациите става ясно, че генералното желание на членовете й е Кирил Петков да остане под някаква форма активен участник в българската политика. За това свидетелства и петиция озаглавена "Да подкрепим министър Кирил Петков, да продължи да бъде министър на икономиката и в следващото редовно правителство на Република България!". Тя е създадена на 5 юли и към момента е събрала 17 хил. подписа. 

Освен към Кирил Петков, членовете на наскоро създадената фейсбук група се обявяват и в подкрепа на служебния финансов министър Асен Василев. Фейсбук потребители вече отчитат рязкото набиране на голям брой последователи като знак за пробив в общественото съзнание.  Политологът Огнян Минчев написа в личния си профил: "Появата на лидер(и) е основен показател, че едно общество в криза може да я преодолее - да излезе от нея. Не всяко очакване за лидер се превръща в истински лидер, но да се надяваме, че порочният кръг на безалтернативност в България приключва." 

В предишно свое интервю Кирил Петков заяви, че следи публикациите въпросната група и изказа своята благодарност към хората, които го подкрепят. А в епизода на Панорама по БНТ от 6 август отказа да отговори директно дали ще остане в политиката. "Аз поех мандат в това служебно правителство. Този мандат дойде с две условия: едното беше свобода на действията и второто, е че с президента Радев имахме обща визия.(...) Да се каже просто, че оставам в политиката, е някаква теоритична сценка. Тук се казва, има ли работа за свършване или няма." 

На въпрос в същия епизод на Панорама дали Петков би се включил в евентуален политически проект на президента Румен Радев, той отговори: "Толкова е нажежена политическата обстановка в момента, че най-малко бих искал да хвърлям някакви партнеки, които след това някой да интерпретира." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър