"Галъп": ПП и ДБ водят с малко пред ГЕРБ, но перспективата за нов кабинет е неясна

Пет са партиите, които имат сигурен шанс за представителство в 49 Народно събрание, а коалицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" води с малка преднина от 1% на ГЕРБ.

Потенциалните им коалиционни партньори в новия парламент обаче отново показват почти невъзможни конфигурации - като не се отчитат гласовете от чужбина и потенциалните промени в кампанията до изборите на 2 април.

Това показват данни на "Галъп" от изследване сред 808 души в представителна извадка за пълнолетното население в страната. Проучването е направено между 2 и 12 февруари, като само в последните си дни е обхванало влиянието на санкциите "Магнитски" на САЩ, които засегнаха директно ГЕРБ и БСП.

Новата коалиция - според социолозите показва изравняване на резултата с ГЕРБ и по-голям резерв, но "поне засега не се вижда добавка от подкрепа". "Галъп" допускат, че това все пак може да се случи дори в последния момент на кампанията.

"Хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна", смятат те.

В долната част на скалата на доверие - ДПС почти се изравняват с "Възраждане", а БСП пада под 9%. Все още не е ясно какво влияние ще имат вътрешнопартийните сътресения, изключването на членове от партията и напускането на знакови кадри.

"Български възход" тук са измерени заедно с ВМРО, като "Галъп" им дава минимално предимство над чертата за парламентарно представителство. Такъв е и резултатът на ИТН, но те са с 0.1% под четирипроцентовата бариера.

От "Галъп" твърдят, че ИТН били "с добри перспективи с подписката за референдум".

Прогнозната активност е 40,7% - близо до общия брой гласували на последните избори, макар че до края на кампанията може да се наблюдават промени в декларираните намерения и реалната готовност на хората да отидат до урните.

Избори 2023: Колко руска пропаганда ще се лее този път?

“Тренд”: Коалиция между ПП и ДБ настига ГЕРБ, въпреки че в 48 НС ги изпреварваше с 6 депутати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024