Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Народното събрание да бъде свален имунитетът на депутата от БСП Георги Михайлов. Това съобщават от прокуратурата.

Искането е с цел да продължи започнато разследване срещу народния представител - за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Георги Михайлов е разследван и за неплащане на данъци в големи размери.

"Към настоящия момент не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Михайлов", казват от прокуратурата.

Това е трето искане за сваляне на имунитета на Михайлов като депутат в рамките на последните четири години - заради същото разследване. Преди това са внасяни две искания до Народното събрание през 2018 и 2019 г., като и двата пъти Михайлов е давал съгласието си защитата му от наказателно преследване да бъде свалена.

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от БСП заради досъдебно производство за лошо стопанисване, безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Столичната хематология в периода 31 юли 2015 г. - 18 април 2017 г. Тогава прокуратурата обвини Михайлов, че не е полагал достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа.

През юли 2019 г. стана ясно, че народният представител е разследван и за данъчно престъпление, след като финансовата инспекция на "СБАЛХЗ" ЕАД показва, че за 2016 година Михайлов, в качеството си на директор, не е декларирал 44 000 лева, които е получил като лихви от дружеството, на което през 2013 г. е предоставил заем в размер на 200 000 евро.

Освен това Столичната клиника по хематология е била ощетена със 164 106 лв., след като Михайлов е извършил парични плащания в размерите на посочената сума без правно основание в полза на дружеството "Екофарм" ЕООД, твърди държавното обвинение. Според прокуратурата плащанията са извършени въз основа на две фактури, издадени след изтичане на срока на договора с "Екофарм" ЕООД.

В хода на проверката е установено още, че много търговски дружества са доставяли значителен обем от медикаменти, въпреки че е налице презапасяване с лекарства. Медикаментите са били заприходени и по документи, но не са постъпвали в болничната аптека, установява се свръхзадлъжнялостта на болницата, съобщи тогава прокуратурата.

Георги Михайлов е лекар по професия, избран е от листата на БСП за България от Благоевград. Влиза в парламента през 2017 г. и е член на 44-ото, 45-ото, 46-ото Народно събрание. Михайлов е директор на Столичната клиника по хематология от 2015 г. до избирането му за народен представител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката