Гешев поиска имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов

Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Народното събрание да бъде свален имунитетът на депутата от БСП Георги Михайлов. Това съобщават от прокуратурата.

Искането е с цел да продължи започнато разследване срещу народния представител - за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Георги Михайлов е разследван и за неплащане на данъци в големи размери.

"Към настоящия момент не са налице основания за прекратяване на наказателното производство. Продължаването му обаче е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Михайлов", казват от прокуратурата.

Това е трето искане за сваляне на имунитета на Михайлов като депутат в рамките на последните четири години - заради същото разследване. Преди това са внасяни две искания до Народното събрание през 2018 и 2019 г., като и двата пъти Михайлов е давал съгласието си защитата му от наказателно преследване да бъде свалена.

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от БСП заради досъдебно производство за лошо стопанисване, безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Столичната хематология в периода 31 юли 2015 г. - 18 април 2017 г. Тогава прокуратурата обвини Михайлов, че не е полагал достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа.

През юли 2019 г. стана ясно, че народният представител е разследван и за данъчно престъпление, след като финансовата инспекция на "СБАЛХЗ" ЕАД показва, че за 2016 година Михайлов, в качеството си на директор, не е декларирал 44 000 лева, които е получил като лихви от дружеството, на което през 2013 г. е предоставил заем в размер на 200 000 евро.

Освен това Столичната клиника по хематология е била ощетена със 164 106 лв., след като Михайлов е извършил парични плащания в размерите на посочената сума без правно основание в полза на дружеството "Екофарм" ЕООД, твърди държавното обвинение. Според прокуратурата плащанията са извършени въз основа на две фактури, издадени след изтичане на срока на договора с "Екофарм" ЕООД.

В хода на проверката е установено още, че много търговски дружества са доставяли значителен обем от медикаменти, въпреки че е налице презапасяване с лекарства. Медикаментите са били заприходени и по документи, но не са постъпвали в болничната аптека, установява се свръхзадлъжнялостта на болницата, съобщи тогава прокуратурата.

Георги Михайлов е лекар по професия, избран е от листата на БСП за България от Благоевград. Влиза в парламента през 2017 г. и е член на 44-ото, 45-ото, 46-ото Народно събрание. Михайлов е директор на Столичната клиника по хематология от 2015 г. до избирането му за народен представител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023