Христо Иванов: На Радев му е тясна ролята на държавен глава Снимка: © bTV

САЩ отпускат 200 млн. долара, с които може да се модернизира българската армия. Това заяви пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Парите се дават от фонд за превъоръжаване при изпращане на Украйна на наши комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) - ракети С-200, чиито ресурс и без това изтича след година.

"Това не е нападателно оръжие, а за защита на гражданите ", уточни лидерът на ДБ и допълни, че от такова имат нужда в Украйна, където цивилни хора са подложени на варварски бомбардировки, което противоречи на правилата за водене на война.

Съпредседателят на ДБ поиска отговор от служебното правителство какви са плановете за усвояването на този финансов ресурс за модернизиране на армията и допълни, че ако не се реагира навреме, може да изпуснем тази възможност.

Иванов коментира и обвинението на президента Румен Радев, който нарече съпартийците му „партия на войната“, като върна топката към самия президент - че думите му не го причисляват към „партията на мира“, а към обслужващите Кремъл.

"Да откажеш помощ, без да се лишаваш от отбранителни способности, дори да ги увеличаваш - кого обслужваш, ако не господаря на Кремъл", коментира той.

Иванов допълни, че по устава на ООН се оказва помощ на страна – обект на агресия. „Това не е случайно, защото ако не оказваш помощ на нападнатата страна, оказваш помощ на другата страна“, допълни той.

По думите му, държавният глава е направил промяна в лексиката си и вместо да плаши с въвличане на България във войната, “сега се изразява къдраво - ще станем част от процесите на ескалация”.

Според него, държавният глава не е положил достатъчно усилия да намери допирните точки между партиите, за да излъчат правителство, което е негово конституционно задължение.

„Президентът Радев е постоянно в някаква кампания и му е тясна ролята на държавен глава, но е тъжно, когато националният интерес страда от това“, заключи Иванов.

Съпредседателят на ДБ коментира и втория списък “Магнитски” като го нарече „погром за страната ни“ и израз на огромно недоверие от най-близките ни партньори.

Лидерът на "Да, България" изтъкна, че при работещи правоохранителни органи, службите тихо, оперативно и ефективно са щели да споделят информация за корупция с нас и затова призова за пореден път за оставката на Иван Гешев.

По думите му ГЕРБ от 2015 г. саботират всички реформи в съдебната система. Той цитира последния доклад за върховенството на закона на ЕК, който посочва, че трябва да се въведе възможност за наказателна отговорност и за отчетност на главния прокурор. Лидерът на ДБ допълни, че това е важно особено за случаи, в които прокуратурата се е врязала в политическия процес.

Христо Иванов коментира и коалиционното обединение на "Демократична България" с “Продължаваме промяната” като ясен полюс на промяната, за да се случат реформите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024